5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Sabancı'nın vasiyeti yerine geldi

Sakıp Sabancı'nın vasiyeti üzerine Sabancı Vakfı tarafından Mardin'de yaptırılan Sabancı Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi görkemli bir törenle sanatsaverlerin hizmetine açıldı.

Eski hükümet konağı yanında bulunan Sabancı Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi açılış törenine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, İstanbul Valisi Muammer Güler, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Türkiye Ermenileri Patrik Vekili Aram Ateşyan, Fener Rum Patriği Dimitris Bartholomeos, Türkiye Musevi Cemaati Hahambaşı İsak Haleva, Mardin ve Midyat Süryani Metropolitleri Saliba Özmen ve Samuel Aktaş ile Güler Sabancı, Dilek Sabancı, Türkan Sabancı, Mardin Valisi Hasan Duruer, iş ve sanat dünyasından çok sayıda seçkin davetli katıldı.

Törende bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Güzel Anadolu'nun emsalsiz şehri" Mardin'in 3 semavi dinin bir arada yaşadığı ender kentlerden biri olduğunu belirterek, Sabancı Vakfı tarafından yapılan kent müzesi ve sanat galerisinin 7 bin yıllık Mardin'in tarihini dünyaya yansıtacağını söyledi. Günay, "Mardin, uğrunda uğraştığımız medeniyetler arası ittifakı bir anlamda kendi topraklarında yaşatmış, yeşertmiş, var etmiş özel bir alandır. Biz Mardin'i Türkiye'nin kültür turizmi ve inanç turizminin önemli duraklarından biri yapmaya çalışıyoruz" dedi.

Törende söz alan Devlet Bakanı Mehmet Aydın ise Mardin'den Avrupa Birliği'ne çağrıda bulunarak, Avrupa Birliği'nin Mardin'de yaşanan hoşgörü medeniyetini görmesini istedi. Bu topraklarda kardeşlikten başka bir yolun haram olduğunu vurgulayan Devlet Bakanı Aydın, "İnancınız ne olursa olsun, dininiz ne olursa olsun, bu kadar zengin birlikteliği bu boyutta başarmış Mardin gibi büyük bir kenti olan, İstanbul gibi birlikte yaşamanın tarihte en güzel örneğini veren ülkede bugün eğer birlikte yaşama zorluğunu telaffuz ediyorsak, başımızı avuçlarımızın içine alıp ciddi anlamda düşünmemiz lazım. Çok büyük bir milletiz. İnsanlığın bize ihtiyacı vardır. Çünkü insanlığın önemli bir kısmı karanlıkta iken Mardin'de bir medeniyet güneşi var. Mardin'de barış içinde yaşama vardır. Sözümün bir kısmını umarım Avrupa Birliği üyeleri ve önde gelenleri de duyuyordur. Bizim Avrupa Birliği maceramızda 'Acaba Türkiye gelirse birlikte yaşamamız zorlaşır mı?' diye düşünüyorlar. Bir dönüp baksalar, bizim bu tecrübemiz eğer yeniden
hayat dokumuzun içine gelip sinerse bizim Batı'ya sunacak çok büyük zenginliğimiz varıdır. Kim olduğumuzu ve hangi tarihsel süreçten geçtiğimizi zaman içerisinde Avrupa'ya göstereceğiz" şeklinde konuştu

Mardin Valisi Hasan Duruer de Mardin'in artık bir dünya kenti olduğunu söyledi. Duruer, "7 dinin yaşandığı, 7 dilin konuşulduğu medeniyetler kentinde bugün çok farklı medeniytler hoşgörü ve diyalog içinde yaşamaktadır. Buradaki tarihi varlıkları gözardı etmek mümkün değil. Mardin'e yapılacak hizmet tüm Türkiye'ye yapılmış demektir" dedi.

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, açılış töreninde yaptığı konuşmada, "12 bin yıllık tarihi derinliği olan, insanlığın ortak kültürel mirası Mardin'in kentsel birikimine çok değerli katkı sağlayacak bir projeyi tamamlamanın ve bugün sizlerle paylaşmanın gururunu taşıyoruz. Sakıp Sabancı'nın sağlığında gündeme gelen Mardin Kent Müzesi projesini ona yakışan şekilde sonuçlandırmak bize kısmet oldu. Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi'nin hem Sakıp beyin hatırasına hem de Mardin'in zengin geçmişine yakışır bir eser olduğuna inanıyorum" dedi.

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi Dilek Sabancı, asırlardır birçok uygarlığa ev sahipliği yapan, farklı kültürleri ve dinleri içinde barındıran "tarihin tanığı" Mardin'de bulunmaktan çok mutlu olduğunu ifade ederek şöyle dedi: "Rahmetli babam, 'Bizler emanetçiyiz' derdi. Bu düşünce ile İstanbul Boğazı'nın en güzel yerindeki Atlı Köşkü müze yapmış ve içerisindeki paha biçilmez eserlerle birlikte Sabancı Üniversitesi'ne bağışlamıştı. Bizler de Sabancı Vakfı bünyesinde aynı yoldan ilerleyerek şimdi bu müzeyi toplumun hizmetine sunuyoruz."

Dilek Sabancı, Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi'nin bünyesinde kendi adını taşıyan bir sanat galerisi olduğunu belirterek, "Dilek Sabancı Sanat Galerisi belki şimdi yeni doğmuş Mardinli çocuklarımızın kendi sergilerine ev sahipliği yapacak, çocuklarımıza düşler kurdurtacak, bir gün burada benim de eserlerim sergilensin diye onlara azim verecek. Umarım tüm bu dileklerim gerçek olur, umarım çocuklarımızın güzel bir gelecek düşlemesine yardımcı oluruz" dedi.

Osmanlı padişahlarından II. Abdülhamit döneminde, Diyarbakır Valisi olan Hacı Hasan Paşa tarafından 1889 yılında yaptırılmasını takiben önce süvari kışlası, daha sonra askerlik şubesi ve 1991-2003 yılları arasında da vergi dairesi olarak kullanılan tarihi yapı, 3 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından artık Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi olarak ziyaretçilerini ağırlayacak. Dilek Sabancı Sanat Galerisi'nde açılan sergi, "Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi Koleksiyonu'ndan Seçmeler - Doğa, İnsan ve Deniz" başlığıyla bir sene boyunca Mardin'de sergilenecek. Sergide 47 sanatçının 75 eseri yer alıyor.

Türk resim tarihinin erken döneminden yakın dönemine kadarki geçmişine, Hikmet Onat'dan İbrahim Safi'ye, Şeref Akdik'ten Abidin Dino'ya, Adnan Çoker'den Selma Gürbüz'e kadar farklı sanatçıların eserleri yer alıyor. Bunların dışında, Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi'ne de Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi koleksiyonlarından kaftan, halı gibi çeşitli objeler ile destek veriliyor.

Yapımına 3 yıl önce başlanan ve yaklaşık 8,5 milyon liraya mal olan Sakıp Sabancı Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi'nde Sabancı ailesinin özel koleksiyonu da bir yıl süreyle sergilenecek. 25 kişinin çalışacağı müzede Mardin'in tarihi ve kültürel değerlerinin gösterileceği bir bölüm de olacak.
 

İHA
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2009 Cuma 11:50:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?