5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Sağlıklı Kentler Birliği toplandı

SAĞLIKLI KENTLER BİRLİĞİ MARDİN'DE TOPLANDI

"Sağlıklı Şehir Oluşturma" çalışmalarını yürüten Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği 5. Yıl Konferansı Mardin'de başladı.

Sağlıklı Kentler Birliği (SKB) tarafından her yıl düzenlenen "Tüm Politikalarda Sağlık ve Sağlık Alanında Eşitlik" konferansı, bu yıl Mardin Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Atatürk Kültür Merkezi'nde yapılan konferansa Mardin Valisi Hasan Duruer, AK Parti Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey, SKB Başkanı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, mülki amirler ve 30 il ilçe belediye başkanın yanı sıra 160 konuk katıldı.

Ev sahibi olarak konuşma yapan Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu kentin tarihi hakında katılımcılara bilgiler verdi. Ayanoğlu konuşmasında, "Geleneksel şehirlerin organik insan ile tabiat arasındaki uyum mimarinin her detayın da hakimdir. Bu, derin kozmik bir gerçekliğin eko-sistemin duyarlı dengesini gözeterek kendini şehirlerde hissettirdiği doğal ve uyumlu durumuydu. Şu an SİT alanı içinde bulunan Mardin şehrimiz güney yamacına bakan evleri ile ve komşuluk ilişkilerini rencide etmeden biri diğerinin önünü tıkamayan yerleşim yapısı ile buna güzel bir örnektir. 18 yüzyılda endüstrinin gelişmesiyle fabrikalar merkeze alındı. Endüstri ticari kentler kuruldu.

Temel malzemesi demir, çimento ve cam olan, bu, gündüz boşalan, gece dolan bloklar, kibrit kutusu gibi evler, insan ve doğaya aykırı bir biçimde peş peşe sıralanmaktadır. Modern ve kent cesamete inanır. Her şeyin şiir, estetik ve manevi boyutundan yalıtıldığı bu kentte hedeflenen tek şey; hacim ve cesamettir. Her bina ve kuruluş, mümkün olduğunca dev boyutlar da tasarlanır. Futbol stadyumları, asma köprüler, kültür merkezleri, hükümet binaları, havaalanları, limanlar, hastaneler, hapishaneler, resmi devlet daireleri, büyük alış-veriş merkezleri ve tabii bu arada mazgal gibi insanın göz zevkini delip geçen ürkütücü gökdelenlerdir" dedi.

SKB ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise SKB ve Bursa hakında bilgi verdi. Altepe, "Sağlıklı Kentler Birliği'ne bağlı 35 belediye var. Aramıza yeni yeni belediyeler katıldı. Denizli, Kahramanmaraş, Nevşehir, İzmir/Karşıyaka birliğimize yeni üye oldular. Yeni üyelerimiz ile birliğimiz güçlendi. Yalnız belli bir yerden sonra bu sayıyı sabit tutmamız gerekiyor. Yani belli bir yerden sonra katılım olmayacak. Çünkü daha sağlıklı çalışabilmek için bu gerekli. Herkesin sağlıklı bir kent oluşturması içi sağlam adımlar atıyoruz. Sağlıklı şehir planlamasının yapılması gerekir. Sağlıklı nesiller, sağlıklı Kentlerde gelişir. Sağlıklı şehir sorumlulukların paylaşıldığı şehirdir. Kentsel planlamadan ulaşıma, tarihi kültürel mirasın korunmasından göçe kadar her konu türlü kent sağlığını etkileyen faktörleri oluşturur. Bu noktalara dikkat etmeli, hayal ettiğimiz yaşanabilir şehirler için belediyeler olarak üzerimize düşeni yapmalıyız" diye konuştu.

Vali Hasan Duruer, "Şu an itibariyle betonarmeye dönmüş şehirlerin bir an önce iyileştirilmesi ve kentsel dönüşümün gerçekleşmesi gerekiyor. Yoksa bu hızda devam edersek şehirlerimiz birer beton yığınına dönüşecektir. Bundan yıllar önce gittiğimiz bir Bursa ile şu anki Bursa arasında dağlar kadar fark var. Yeşillikten yoksun bir Bursa var şu an karşımızda. Bu yüzden kent düzenlemelerimizi iyi analiz edip ona göre hareket etmeliyiz. Sağlıklı bir kentin tek temeli yeşil alanlarımız ve tarihsel alanlarımız olabilir" şeklinde açıklamada bulundu.

SAĞLIKLI KENTLER BİRLİĞİ MARDİN'DE TOPLANDI
SAĞLIKLI KENTLER BİRLİĞİ MARDİN'DE TOPLANDI
SAĞLIKLI KENTLER BİRLİĞİ MARDİN'DE TOPLANDI
İHA
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2009 Cuma 16:24:03
Güncelleme :23 Ekim 2009 Cuma 17:50:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?