7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

Sakal-ı Şerif ziyarete açıldı

En önemli kutsal emanetlerden Peygamberimiz Hazreti Muhammed'e ait Sakal-ı Şerif her Ramazan ayında olduğu gibi bu yıl da ziyarete açıldı.

Yaklaşık 15 asırdan beri özenle korunan, cam fanus içinde saklanan Sakal-ı Şerif, Ramazan ayı sonuna kadar Mardin'deki Ulu Cami'de ziyaret edilecek.

Sakal-ı Şerif Mardin'de kılınan ilk teravih namazı sonrası Ulu Cami'de vatandaşlara gösterildi. Din görevlileri nezaretinde ziyarete açılan Sakal-ı Şerif'i görmek isteyenler cami içinde kısa süreli bir izdihama sebep olurken bazı vatandaşların Sakal-ı Şerif'e bakarken gözyaşlarını tutamadıkları da gözlendi. Sakal-ı Şerif hakkında bilgi veren Ömerli İlçe Müftüsü Hüseyin Güneş ise Türkiye sınırları içinde bin 818 adet 'Sakal-ı Şerif'in olduğunu belirterek, "Bu alanda İstanbul 422 Sakal-ı Şerif'le ilk sırada yer alıyor. İkinci sırada 153 Sakal-ı Şerif'le Bursa ve üçüncü sırada ise 98 Sakal-ı Şerif'le İzmir bulunuyor" dedi

Vatandaşların hurafelere inanmamaları gerektiğini belirten müftü Hüseyin Güneş, "Vatandaşlarımızdan tek isteğimiz, çeşitli hurafelere inanmayıp Allah'ın yüce İslam dini ve onun kutsal kitabı olan Kur'an-ı Kerim'in emir ve yasakları çerçevesinde hareket etmeleridir. İstenilenler duayla Allah'tan istenmeli" şeklinde konuştu.

Sakal-ı Şerif'lerin tarihi gerçekliği konusunda ellerinde kesin bilgilerin olmaması ile birlikte Peygamberimizin tıraş olurken bazı sahabelerin hatıra kalması nedeniyle Sakal-ı Şerifleri sakladığı yönünde bilgilerin olduğunu aktaran Güneş, "Gerek Sakal-ı Şerif'ler gerekse Hırka-i Şerif Hz. Muhammed'e mi ait yoksa değil mi, bilmiyoruz. 1517 yılından sonra halifeliğin Osmanlı'ya geçmesiyle bazı kutsal emanetler İstanbul'a getirtildi. Burada hassas olan nokta şu.

Sakal-ı Şerif'lerin gerçekten Hz. Muhammed'e ait olup olmadığını bir kenara bırakalım. Toplum bu Sakal-ı Şerif'leri Hz. Muhammed'in bir hatırası olarak görüyor. Eğer böyle ise bunda bir sakınca yok. Ama bu tür emanetlere kutsiyet atfediliyorsa, bir tapınma aracı haline getiriliyorsa o zaman sorun vardır" diye konuştu.

Güneş, özellikle kimi yerlerde Sakal-ı Şerif'in içinde bulunduğu şişelerin öpülmesinin hem İslami açıdan hem de sağlık açısından sakıncalı olduğunu sözlerine ekledi.

Bu arada Sakal-ı Şerif'i görmek için Şırnak'tan Mardin'e gelen Hüseyin Emir ise ilk defa gördüğü Sakal-ı Şerif karşısında gözyaşlarını tutamadığını belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2008 Pazartesi 13:17:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?