7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

Sakatlar derneğinde buruk sevinç

Türkiye Sakatlar Derneği Mardin Şube Başkanı Hasan Anuk, Dünya Engelliler Günü'nü buruk kutladıklarını söyledi.

Engellilerin sosyal yaşamda kaderlerine terk edildiğini belirten Şube Başkanı Hasan Anuk, Türkiye'de 10 milyon engelli bulunduğunu, aileleriyle birlikte ülke nüfusunun yarısına yakınını teşkil ettiğini söyledi. Yılda bir gün anılmak ve hatırlanmak istemediklerini vurgulayan Anuk, "Türkiye'de engellilere sosyal yaşam içinde yer yok. Kaldırımlar, caddeler, apartmanlar, marketler tek tip insan ihtiyaçlarına göre yapılıyor. 10 milyon engelli sosyal yaşamın dışına itilmek isteniyor. Sadece dünya engelliler gününde hatırlanmaktan rahatsızlık duyuyoruz" dedi.

Mardin ve ilçelerinde 9 bin dolayında engelli üyelerinin bulunduğunu ifade eden Şube Başkanı Anuk, ulaşamadıkları 3 bin dolayında engellinin daha bulunduğunu kaydetti.

"BİZE KİMSE ACIMASIN"

Engellilerin acınacak durumda olmadığını söyleyen Hasan Anuk, imkan tanınması durumunda engellilerin yapamayacakları, üstesinden gelemeyecekleri iş olmadığına işaret etti. Anuk "Hiç kimse engellilere acımasın. Biz acınacak durumda görmüyoruz kendimizi. Bize imkan tanınsın. Mardin'de telkari gümüş sanatını atölyelerde en iyi yapan engelli üyelerimizdir. Biz tiyatro da oynarız, duymadan halay da çekeriz. Yüreğimiz, beynimiz sağlam. Engellilere çalışma imkanı sağlansın, onu istiyoruz" şeklinde konuştu.

"KADROLAR BOŞ TUTULUYOR"

Kamu kurumlarında ve özel sektörde %3'lük engelli kadrosunun zorunlu olmasına rağmen, engelli kadrolarını %82'nin boş tutulduğunu söyleyen Anuk "Hiç kimse unutmasın ki, herkes bir engelli adayıdır. Yasalarla bize tanınan haklar verilmiyor, çiğneniyor. Buna kimse dur demiyor. Her kurum ve kuruluş %3 oranında engelli çalıştırmak zorundadır. Bu yasaların öngördüğü bir zorunluluktur. Ama ne yazık ki bu kadroların %82'si boş tutuluyor. İşe girme şansını yakalayan engelli kardeşlerimizin de arkasında bir güçleri var." şeklinde sözlerini sürdürdü.

Dünya Engelliler Günü'nde düzenledikleri törenlerde bazı yöneticilerin ilgi göstermemesini üzüntü ile karşıladıklarını vurgulayan Anuk "Garnizon komutanı, Cumhuriyet Başsavcısı, İl Emniyet Müdürü, engelliler gününde bizi yalnız bırakmadı. Milletvekillerimiz telgraf çekerek yanımızda oldukları söylediler. Ama yöneticilerden beklediğimiz ilgiyi göremedik"

İHA
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2008 Perşembe 18:53:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?