3
Mayıs
2024
Cuma
MARDİN

Sakıp Sabancı Kent Müzesi açılıyor

Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar, "İnsanlığın Kültür Mirası" olarak tanımlanan ve Pazartesi günü görkemli bir törenle açılışı yapılacak gerçekleştirilecek olan Kent Müzesi'nde incelemelerde bulunarak, amaçlarının, kenti, tarihin derinliklerinden gelen tarihsel kimliğiyle geleceğe taşımak olduğunu söyledi. 

12 bin yıllık tarihi birikimiyle Subari, Sümer, Babil, Akad, Mitani, Asur, Pers, Roma, Bizans, Emevi, Abbasi, Hamdani, Selçuklu, Artuklu, Karakoyunlular, Akkoyunlular ve Osmanlılar gibi birçok eski uygarlıklara ev sahipliği yapmış; farklı kültürleri, dinleri ve dilleri içinde harmanlamış, yoğurmuş dünyanın sayılı "SİT" şehirlerinden olan Mardin'de inanç ve kültür turizminin gelişmesini sağlayabilmek için Mardin Valiliği tarafından "Kentin Kimliği İle Yeniden Buluşması" konusunda başlattığı çalışmalar devam ediyor. Mardin Medrese Mahallesi'nde, uzun süre askeri kışla ardından vergi dairesi olarak kullanılan ve 5 yıldır atıl durumda olan tarihi binanın, valiliğin girişimleriyle amacına uygun olarak, Mardin Sabancı Kültür Sanat Merkezine dönüştürülmesi için Hacı Ömer Sabancı Vakfı tarafından restorasyon çalışmaları devam eden binayı ziyaret eden Vali Mehmet Kılıçlar, sadece vergi dairesinin onarıma alınmayacağını, bulvarın tamamının Mardin'e özgü taşla kaplanacağının söyledi. 

Hükümet eski konağına ait 3 katlı taş binanın da aynı restorasyon kapsamında Mardin Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi için elden geçirileceğine vurgu yapan Vali Kılıçlar, "Huzurevi hizmet binasını da taş mimariyle kaplayacağız. Medrese ve Gül Mahallesi arasında kalan Hükümet eski Konağı bulvarının taş mimarisi görünümüne kavuşturma ve burayı başlı başına farklı bir kültür, sanat ve fakülteler merkezinin bir arada olacağı bulvara dönüştürmek için çalışmalarımız devam ediyor. Burada çok hızlı bir şekilde restorasyon çalışmalarına başladık. Bina temizliğini sağladıktan sonra da etraftaki yeni beton binaların yıkımını gerçekleştirdik. Bizim için önemli olan Kent Müzesi yapacağımız binanın restorasyonu değil, önemli olan bu Sabancı Kültür Sanat Merkezi'nin içini doldurmaktır. Bilindiği gibi burası Kent Müzesi olacak. Kent Müzesi de etnografik, yani kendi geçmişini anlatan eserlerle doldurulması demek. Bütün hemşehrilerimize bugün şu çağrıyı yapmak istiyorum. Biz tüm Mardinliler'e sesleniyoruz. Atalarınızın, dedelerinizin, babalarınızın, ninelerinizin tarihte kullandığı eski tüm eserleri, bunlar fotoğraf, giysi ve her türlü objeler olabilir. Bunları 'Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi'ne birlikte kazandıracağız. O eserler burada hayat bulacaktır" açıklamasında bulundu. 

Son yıllarda valilik olarak en büyük gayretlerinin, Mardin'i, tarihin derinliklerinden gelen tarihsel kimliğiyle geleceğe taşımak olduğunu vurgulayan Kılıçlar, bu kapsamda Mardin'de tarihi kentte özgün kimliğinin yaşatılması konusunda yapmış olduğu çalışmalara, başta ÇEKÜL Vakfı olmak üzere, birçok kamu kuruluşları yanında sivil toplum kuruluşları ve hayırsever vatandaşların önemli destekler verdiğini de sözlerine ekledi. 

Mardin eski Vergi Dairesi Binası'nın Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi'ne dönüştürülmesi amacıyla 26 Haziran 2006 tarihinde, saat 11.45'te düzenlenecek törene, Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Dilek Sabancı, İstanbul Valisi Muammer Güler, VAKSA Genel Müdürü Hüsnü Paçacıoğlu, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözer ve MAREV Başkanı Fehmi Tahincioğlu katılacak.
.
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2006 Cumartesi 14:01:16
Güncelleme :24 Haziran 2006 Cumartesi 14:17:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Mahmut Boztepe IP: 88.229.3.xxx Tarih : 27.06.2006 22:17:43
Bir Mardinli olarak çok sevindim. Mardinimize hayırlı olsun.