8
Mayıs
2024
Çarşamba
MARDİN

Şapkacılık mesleğini yaşatıyor

Midyat ilçesinde bir dönemin gözde mesleği şapkacılık artık unutulmaya yüz tuttu.

Değişen koşullarla birlikte artık kullanılmayan şapkalar ve unutulmaya yüz tutan meslek, Süryani cemaatinden Yusuf Türken isimli vatandaş tarafından ayakta tutulmaya çalışılıyor.

54 yıllık meslek hayatı boyunca birçok usta yetiştiren Yusuf Türken, ekonomik güçlüklere rağmen Midyat'ta şapkacılık mesleğini sürdürmeye devam diyor. Türken, "Eskisi gibi şapka satamıyorum ama yine de mesleğimi bırakamıyorum. Günde 10-15 tane sattığım şapkalardan şimdi sadece 1-2 tane satabiliyorum. Terzicilik ve şapkacılığı sağlığım elverdiği ölçüde sürdüreceğim. Burada çok mutlu ve huzurluyum" dedi.

77 yaşındaki 4 çocuk babası Yusuf Türken, yıllar önce Midyatlılar tarafından çok yoğun olarak kullanılan şapkanın artık rağbet görmediğinden yakınıyor. Türken, "Şu anda bazı Süryani vatandaşlar şapka kullanıyor ve bu eski geleneği halen sürdürüyorlar. Eskiden Midyat'ta Müslüman, Süryani ve Yezidi vatandaşlar şapka kullanıyordu. Midyatlı gençler şıklıkları ile dikkati çekerlerdi. Şimdilik değişen şartlar nedeni ile kıyafetleri de değişti. Tatil için Avrupa'dan gelen Süryani ve Yezidi vatandaşlar halen eski geleneğe uygun olarak şapka siparişi veriyorlar. Midyat'ta şapka kullanımı çok yaygındı. Bir gelenek ve alışkanlıktı. Çünkü ürettiğimiz şapkalar insanı kışın soğuğa karşı korurken yazın da sıcaktan muhafaza ediyor. Aynı zamanda şıklığı ve zarafeti simgeliyordu. Değişen hayat koşulları bu mesleğin yok olmasına neden oldu" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2008 Salı 11:16:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?