5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Sarı Levhalar belgeseli Midyat'ta çekildi

Eski manken, oyuncu ve sunucu Atilla Saral, TRT Türk için "Sarı Levhalar" isimli çekimleri için kamera karşısına geçti. Atilla Saral ile 12 kişiden oluşan ekibi, Mardin'in Midyat ilçesinde TRT Türk'te yayınlanmak üzere "Sarı Levhalar" adlı belgesel çekimlerini yaptı.

Koruma alanları altında bulunan tarihi yerlerin "Sarı Levhalar" ile gösterilmesi ile konu alınan belgesel çekimlerinde, büyük şehirde büyümüş, yurt dışında eğitim almış ve tarihi yerleri internet üzerinden araştıran kızı canlandıran yardımcı sunucu Leyla Başak, belgeselde koruma altında bulunan tarihi mekanları görerek öğrenmeyi canlandırıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı izni ile bu belgeseli çektiklerini belirten Atilla Saral, "Güneşin doğduğu her yerde sarı levhalar vardır sloganı ile çıktığımız yollarda, zor şartlarda çekim yapıyoruz. Çünkü, bölge çok sıcak. Sabahın erken saatlerinde çekimlerine başladığımız belgeselin tarihi mekanlarında mutlaka güneşin doğuşunu ve batışını çekiyoruz" dedi.

Saral, Mardin'de çekilen belgeselle ilgili ise Mardin Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün yakın ilgisinden oldukça memnun olduğunu ve Mardin'in medeniyetler şehri olduğunu belirtti. Tarihi kültürel mozaiği, tarihi dokusu, taşı, rengi ve tarihi karşısında etkilendiğini ifade eden yönetmen, bölgeyi taşın dile döküldüğü şehir olarak niteledi. Eski oyuncu ve manken Atilla Saral, ayrıca bu belgesel'in alışılmış belgeseller dışında daha çok halk dili, insanların yaşayan kültürü git, gör ve dolaş sloganıyla çekildiğini sözlerine ekledi.

Mardin Kültür ve Turizm Müdürü Davut Beliktay ise, "15 bin ile 30 bin yıllık dönemi kapsayan yerleşkeyi insanların gelip görmesi gerekiyor. Amaç bölgeyi daha iyi tanıtıp turizmi canlandırmaktır. Buraya gelen çekim ekiplerine her türlü desteği vermeye hazırız" dedi.

"Sarı Levhalar" belgeseli önümüzdeki yeni yayın döneminde TRT Türk ekranlarında yayınlanacak. Şanlıurfa, Adıyaman, Mardin'de yapılan çekimlerin ardından Midyat'a gelen belgesel ekibi, Midyat'ta telkari kuyumcuları çarşısı, taş kesme atölyeleri ve tarihi hanlarda çekim yaptı
 

iha
Yayın Tarihi : 10 Ağustos 2009 Pazartesi 18:50:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?