3
Mayıs
2024
Cuma
MARDİN

Sempozyum 3 gün sürecek

Mardin Tarihi, 3 gün sürecek uluslar arası sempozyumda masaya yatırılmaya başlandı. Avrupa Birliği (AB) destekli 'Kültürel Mirası Koruma' fonları tarafından Mardin Valiliği ile ortaklaşa hazırlanan Mardin Tarihi İhtisas Kütüphanesi Projesi kapsamında düzenlenen ''Uluslararası Mardin Tarihi Sempozyumu'', bugün Büyük Mardin Oteli'nde Vali Mehmet Kılıçlar'ın konuşmasıyla başladı. Konuşmasında; düzenlenen sempozyumun çok konuşulan, ancak bilimsel anlamda çok az araştırılmaya konu olan Mardin tarihi için adeta bir dönüm noktası olduğu inancında olduklarını ifade eden Vali Kılıçlar, "Mardin, tarihin mistik havasını günümüze taşıyabilmiş ender şehirlerden birisidir. Geçmişinde çok farklı din ve dilde insanların uyum içinde birlikte yaşadığı bu kent, günümüzde de modern çağın birçok toplumunu kıskandıracak şekilde bu uyumu devam ettirmektedir. Kuşkusuz bu uyumun temelinde tarihten günümüze ulaşan sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasi sebepler mevcuttur. Bu sebepler, Mardin'i Mardin yapan özelliklerdir. Ancak bu özellikler, şimdiye kadar bilimsel bakış açısıyla ele alınmamıştır" dedi. 

Sempozyumun onur kurulu olan Belediye Başkanı Metin Pamukçu, yaptığı konuşmada, Mardin Tarihi Uluslararası Sempozyumu'na katılan yabancı bilim adamları sayesinde Mardin'e önemli bir tanıtım fırsatı çıktığını dile getirdi. Başkan Pamukçu, Mardin'in tarihi yönü denince akla gelen; şehrin tarihi dokusu, taş evleri ve tarihi kalıntıları olduğunu hatırlatarak, "Mardin'in bu yönü önemli olmakla birlikte, şehrin tarihi zenginliği sadece tarihi yapı ve kalıntılardan ibaret değildir. Mardin, yüzyıllarca değişik inançtan insanların uyum içerisinde yaşadığı bir coğrafyadır. Ancak Mardin'in bu yönü, yani yaşanmış tarihi hikayesi, ihmal edilmektedir. Bu ihmali ortadan kaldırmak için yerli ve yabancı araştırmacılarla üniversitelerin Mardin tarihine ilgilerini çekmek gerekmekteydi. Bu proje, Mardin'in çok konuşulan ancak çok az araştırılan tarihi bir şehir olması gerçeğinden yola çıkılarak hazırlanmıştır. Her yönüyle tarihi özümsemiş Mardin, tarihi zenginlikleriyle uluslar arası düzeyde ilgi çekmesine rağmen, tarihine yönelik bilimsel araştırmaların az olduğu ender şehirlerden biridir. Bu sebeple, Mardin tarihine yönelik bilimsel çalışmalar, hem Mardin tarihinin daha iyi anlaşılması hem de kent tarihinin turizm potansiyeline dönüştürülmesi için olmazsa olmaz bir gerekliliktir" dedi. 

Dicle Üniversitesi Mardin Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Fazlı Karadeniz, sempozyumda yan yana bulunan Türkiye ve AB bayraklarını işaret ederek sempozyum sayesinde Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne bir adım daha yaklaşacağına dikkat çekti. Sempozyum hakkında bilgi veren proje koordinatörü Dr. İbrahim Özcoşar ise, yaptığı açıklamada, sempozyuma katılmak için Türkiye'nin yanı sıra ABD, İtalya, İngiltere, İspanya, Ürdün, İsrail, Tataristan, Azerbaycan, Lübnan ve Romanya'dan 255 akademisyenin başvurduğunu, elemeler sonucu 87 yerli ve yabancı akademisyenin sempozyuma konuşmacı olarak kabul edildiğini söyledi. Özcoşar, 3 gün sürecek ve AB'nin mali desteğiyle gerçekleştirilen sempozyumun, Mardin'in uluslar arası tanıtımına katkı sunacağına inandığını sözlerine ekledi.
Bu arada, sempozyuma İsrail Haifa Üniversitesi'nden katılan Prof. Frenkel Yehosihe, dinlerin, dillerin ve ırkların ortak merkezi Mardin'i Kudüs'e benzettiği için üzerinde araştırma yaptığını söyledi. Mardin'in de başkentlik yaptığı Artuklular'ın eğitim ve bilime büyük bir önem verdiğini bildiğini belirten Prof. Yehosihe, Artuklular'ın İsrail'de yaptırdığı iki medrese hakkında araştırma yaptığı sırada Mardin'i keşfettiğini söyledi. 

Ünlü tarihçilerden Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Prof. Dr. Ahmet Ağırakça'nın da bulunduğu sempozyumda, üç gün boyunca üç ayrı oturum ve üç ayrı salonda toplam 87 bilim adamı, bildiri sunacak.
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2006 Cuma 15:31:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?