8
Mayıs
2024
Çarşamba
MARDİN

Sinemasız kentin film festivali

Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek “SineMardin Film Festivali, 20 Haziran’da başlıyor. Uzun metraj ve belgesel filmlerin yanı sıra Film Çözümleme Atölyeleri, video art ve fotoğraf sergisinin de yer alacağı festival, 24 Haziran’da sona erecek

Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek “SineMardin Film Festivali", 20 Haziran’da başlıyor. Uzun metraj ve belgesel filmlerin yanı sıra Film Çözümleme Atölyeleri, video art ve fotoğraf sergisinin de yer alacağı festival 24 Haziran’da sona erecek.

Temel amacı, iki yıldır Senaryo Yazarları Derneğiyle (SENDER) beraber gerçekleştirilen konferans ve senaryo atölyeleriyle Mardin’de senaryo üretimini özendirmek olan festivalin bu yılki teması “Kadın". Bu temayla birlikte festival üçüncü yılında kadın yönetmen, senarist ve yapımcıların filmlerine yer verecek. Festivalin açılış filmi olan “Kilit", yapımcı ve yönetmeni Ceyda Aslı Kılıçkıran’ın ve oyuncuları Müjde Ar, Serap Aksoy, Ayla Algan, Mustafa Alabora’nın katılımıyla Türkiye prömiyeri 20 Haziran tarihinde Kasimiye Medresesi’nde gerçekleşecek festival açılış törenini kapsamında gösterilecek.

“SineMardin"de vizyon ve vizyon öncesi 25 uzun metraj film, belgesel ve “Ceyda Aslı Kılıçkıran" özel gösterimi Mardinli sinemaseverlerle buluşacak. Festivalin film gösterim programında Alexander Sokurov’un “Alexandra", Julian Schnabel’in “Kelebek ve Dalgıç", Emir Kusturica’nın “Bana Söz Ver", Hou Hsiao-Hsien’in “Kırmızı Balonun Yolculuğu", Michael Haneke’nin “Ölümcül Oyunlar", Vincent Paronnaud’un animasyon filmi “Persepolis", Selma Köksal’ın “Fikret Bey", Handan İpekçi’nin “Saklı Yüzler" filmleri yer alıyor.



Filmi izleyen çözümlemesini yapacak

Festival, tüm dünyadan film gösterimlerinin yanı sıra ünlü yönetmenleri sinema meraklıları ile buluşturacak. Bu kapsamda, Mustafa Altıoklar (Beyza’nın Kadınları), Feride Çiçekoğlu (Parmaklıklar Ardında), Işıl Özgentürk (Seni Seviyorum Rosa), Neşe Çehiz (Dizi), Handan İpekçi (Saklı Yüzler), Kubilay Tuncer (Mutluluk) ve Yüksel Aksu’nun (Dondurmam Gaymak) film gösterimlerinden sonra gençlerle buluşacakları Film Çözümleme Atölyeleri gerçekleştirilecek.

Bu yıl ikincisi düzenlenecek olan “Film Platosu olarak Mardin isimli konferansta ise geçen sene aynı isimle gerçekleştirilen konferansın çıktıları üzerine kurulan Mardin Film Ofisi’nin çalışma ve faaliyetleriyle Mardin’de yerel sinema üretimi tartışılacak. Yönetmen, senarist, yapımcı ve oyuncuların katılacağı konferans, 21-22 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Festival kapsamında çarpıcı bir “video art sergisi de yer alıyor. Pakistan’lı sanatçı Mansoora Hasan’ın “911" ve “The Bound Project" isimli video çalışmaları ve görselleri 20-27 Haziran tarihlerinde Kasimiye Medresesi’nde sergilenecek. Mardin’li fotoğraf sanatçısı Selmet Gürel’in fotoğraf sergisi de 20-27 Haziran tarihlerinde yine Kasimiye Medresesi’nde izleyenlerin karşısına çıkacak.

Mardin, Sinemardin ’le sinema salonuna kavuşuyor

Kayıtlı sinema salonu bulunmayan Mardin’de iki yıldır “Sinemasız kentin film festivali olarak" tanınan “SineMardin Film Festivali"nin yaratmış olduğu duyarlılık ve çabalar sonucu, Mardin Belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla Mardin, artık bir sinema salonuna kavuşacak. “SineMardin adıyla, 100 koltuk kapasiteli olacak sinema salonu, 21 Haziran’da Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın, konuk oyuncu ve yönetmenlerin katılımıyla açılacak.

anka
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2008 Salı 13:46:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?