7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

Sinemasız kentin sinema festivali

SİNEMASIZ KENTİN SİNEMA FESTİVALİ BAŞLADI

Mardin'de bu yıl 5.'si düzenlenen "Uluslararası Sinemardin Film Festivali" Kasımiye Medresesi'ndeki görkemli bir törenle başladı.

Sinema salonu olmayan Mardin'de 5 yıldır düzenlenen ve bu yıl "çocuk" temasının işleneceği "Sinemardin Film Festivali", Mardin'le Suriye'nin Halep şehirlerini buluşturuyor. Türkiye'nin senaryo ağırlıklı tek festivali olan ve 17-23 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek festivalde 'Japanorama' kapsamında, gezici TIR sahnesi ile Mardin'in ilçelerindeki çocuklara animasyon film gösterimleri yapılacak. 21-23 Eylül'de Halep'te ödüllü Türk filmlerini Suriyeli sinemaseverlerle buluşturacak.

Kasımiye Medresesi'nde düzenlenen açılış kokteyline katılan Mardin Valisi Hasan Duruer, tarihi kent Mardin'de bir gecede aynı anda 4 programın düzenleniyor olmasının kentin geleceği açısından çok önemli olduğunu söyledi. Mardin'in her şeyin en iyisine layık olduğunu belirten Duruer, tarihi kentin 5 yıllık hedeflerini anlattı. Mardin'i Avrupa'nın Kültür başkenti yapmak için sanatsal etkinliklerinin devam edeceğini ifade eden Duruer, "Düşüncelerimizi çocuklara ve gençlere aktarma imkanı verdiği için bu tür

festivaller ve buralarda sergilenen filmler çok önemli. Mardinli çocuklarımızı sanatla sinema ile tanıştırmak için düzenlenen bu festivalin Halep'te devam edecek olması daha da önemli" dedi.

Festivale katılan Sinema Oyuncuları Derneği Başkanı Selda Alkor, tarihi yapısı itibarı ile insanların büyülendiği Mardin'de bir film festivaline katılmaktan büyük bir onur duyduğunu belirterek, "Daha önce buralara bir 1967 yılında bir de GAP kapsamında gelmiştim. Sanatsal anlamda buraların gelişmesi için düzenlenen bu tür festivaller büyük önem taşıyor. Festivalleri destekleyen biri olarak Mardin'de bu tür bir festivalin düzenleneceğini söylediklerinde koşa koşa geldim" dedi.

Sinema sanatçısı Yetkin Dikinciler ise, "Bu bölgelere olan vefa borcumuzu ödemek için bu tür festival ve etkinliklere destek vermek lazım. 4 yıl Diyarbakır Devlet Tiyatrosu'nda çalıştığım için buraları çok iyi biliyorum. Dünyalar kadar sevimli bu bölge çocuklarına bir nebze bile olsa destek olabilmişsek ne mutlu bize" diye konuştu.

Festivalin organizatörü ve Mardin Sinema Derneği Başkanı olan Helün Fırat ise festivalde özellikle vizyona girmemiş filmlere ağırlık verdiklerini belirterek, bir ilke imza attıkları festival sayesinde Halep'te filmleri 2 gün açık hava sinemasında Suriyelilerin beğenisine sunacaklarını ifade etti.

Açılış töreni Türkçe, Arapça ve Kürtçe parçalarla devam etti. Nusaybinli Mehmet Engin ve Devran Harman ismindeki çocukların kemençe ve darbuka çalarak söyledikleri parçalarsa büyük beğeni topladı. Sinemardin Uluslararası Film Festivali, daha sonra Cumhuriyet Meydanı'nda gezici TIR'da büyük halk beğenisi almış olan Usta filmini Mardinlilerin beğenisine sundu. Festivalde Almanya, Hollanda, Amerika sinemasından örnekler gösterilecek ve Ken Loach, Costa Gavras, Francois Ozon, Coen Kardeşler gibi ünlü yönetmenlerin ödüllü filmleri Mardinlilerin beğenisine sunulacak.

Bu yıl 5.'si düzenlenen festivalin en ilginç yönü ise Türkiye'de ilk defa bir film festivalinin başka bir ülkede de eşzamanlı olarak gerçekleştirilmesi. Sinemardin 21-23 Eylül'de Mardin ile eşzamanlı olarak Halep (Suriye'de) ödüllü Türk filmlerini Suriyeli sinemaseverlerle buluşturacak. Festivalde geçen yıllarda olduğu gibi bu sene de film analizleri ve senaryo üzerine atölye çalışmaları yapılacak. Bütün çevre halkına açık olan bu çalışmalarda Işıl Özgentürk, Hakan Haksun, İlker Barış, Tayfun Atay,

Selçuk Candansavar ve Theron Patterson gibi birbirinden değerli isimler bilgi ve birikimlerini genç sinema sanatçıları ve öğrencilerle paylaşacak.

SİNEMASIZ KENTİN SİNEMA FESTİVALİ BAŞLADI
SİNEMASIZ KENTİN SİNEMA FESTİVALİ BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2010 Cumartesi 16:45:01
Güncelleme :21 Eylül 2010 Salı 20:35:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
emre yaşar IP: 88.229.190.xxx Tarih : 21.09.2010 20:40:10

kızıltepe ilçesinde 3 salonlu bir sinema var.sinemardin daha öncede faailiyetteydi tek salon olarak.