5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Sinemasız Mardin'de film festivali

Son yıllarda tarihi, mimari ve kültürel yapısıyla gündeme gelen ancak sinema salonu bulunmayan Mardin'de film festivali düzenleniyor. 

Belediye Başkanı Metin Pamukçu, zorluklara rağmen festival düzenlediklerini belirterek, "Kendi salonlarımızı kendimiz oluşturacağız" dedi. 

Mardinliler'i sinemayla buluşturacak olan Mardin Belediyesi, kültür etkinlikleri kapsamında "SineMardin Film Festivali" adı altında 5 gün sürecek bir film festivaline ev sahipliği yapacak. Festival, sinema salonu bulunmayan Mardin'e sinemayı ikinci kez taşıyacak. Mardin Belediyesi himayesinde, Pro-Con Organizasyon tarafından gerçekleştirilecek olan SineMardin Film Festivali, tarihi Mardin evleriyle çevrili Eski Hükümet Konağı Meydanı ile Yenişehir bölgesindeki Karayolları Parkı'na kurulacak 'SineMardin Çadırları'nda yapılacak. 

Organizasyonda, ulusal ve uluslararası ödüllü kısa ve uzun metrajlı filmler ücretsiz gösterilecek. Festivalde gösterime girecek olan Jasmila Zbanic'in ''Grbavica: Esma'nın Sırrı'', Japon canlandırma ustası Miyazaki Goro'nun ''Yerdeniz Öyküleri'', Nuri Bilge Ceylan'ın ''İklimler'', Kim Ki-Duk'un ''Zaman'' ve Guillermo Del Toro'nun ''Pan'ın Labirenti'' ile Ken Loach'un ''Özgürlük Rüzgarı'' filmleri, Mardinliler'i beyazperdeye kilitleyecek. 

Çocuklar için de çocuk filmleri gösterimi yapılacak olan festival kapsamında, tarihi kentlerde çekilen dizilerin bu yerleri ne kadar doğru yansıttığının tartışılacağı ''Film Platosu Olarak Mardin'' adlı bir konferans düzenlenecek. Mardin Valiliği ve Güneydoğu Anadolu Kültür ve Turizm Kentleri Birliği tarafından organize edilecek olan konferansa Senaryo Yazarları Derneği (SENDER), GAP Bölgesi Kültür ve Turizm İl Müdürlükleri, yerel sanatçılar, sinema eleştirmenleri ve sosyologlar katılacak. 

Mardin'de 2. kez bir film festivali yapmanın haklı gururu içinde olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Metin Pamukçu, bölge insanına adeta çok görülen bu kültür sanat etkinliğini, belediye olarak karşılaştıkları birçok soruna rağmen düzenleyecekleri için mutlu olduklarını söyledi. Karşılaştıkları teknik sorunlar ve çevre şartlarından dolayı büyük zorluklar yaşadıklarını dile getiren Pamukçu, "Bölgenin ilk film festivalini geçen yıl, karşılaştığımız birçok soruna rağmen düzenlemiştik. Sinema salonlarımızın olmayışı, en büyük eksikliğimizdir. Kendi salonlarımızı kendimiz oluşturacağız" dedi.
iha
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2007 Pazar 15:22:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?