7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

Sınırda 61 adet mayın çıkarıldı

Nusaybin ilçesinden Suriye'ye açılacak yeni sınır kapısı için Alman firması tarafından başlatılan mayın temizleme çalışmaları kapsamında 53 dekar alanda 6 gün içerisinde bulunan 56 anti-personel, 5 anti-tank mayını ve 1 el bombası kontrollü bir şekilde çıkarıldı.

Nusaybin'den Suriye'ye açılacak yeni sınır kapısının inşa edileceği bölgenin mayınlardan (Anti personel-anti tank mayınları) temizlenmesi amacıyla açılan ihaleyi kazanan TÜSAN Yapı Sanayi A.Ş.'nin Alman ortağı TAUBER firmasından Detlef Jungfermann başkanlığındaki 6 kişilik teknik ekip, 'Mayın Faresi' olarak tanımladıkları mayın tarama cihazıyla, Mohris Tepesi ile 2. Hudut Tabur Komutanlığı'na bağlı Demirtepe Piyade Karakolu arasında bulunan 200 dekarlık mayınlı bölgeyi temizleme çalışmalarını sürdürüyor.

Alman mühendisler tarafından 6 günde yürütülen çalışmalarda 53 dekar alanda 56 anti-personel, 5 anti-tank ve 1 el bombası kontrollü bir şekilde çıkarıldı.

Tauber firması ekip müdürü Mehmet Yılmaz, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, mayın temizleme çalışmalarının sorunsuz bir şekilde devam ettiğini belirterek, "Alanda yaptığımız çalışma sonucunda 'Mayın faresi' diye tanımladığımız mayın tarama cihazıyla altı gündür 53 dekarlık bir alanı temizledik. Şu ana kadar 56 anti-personel, 5 anti-tank ve 1 el bombası bulunarak olduğu yerden çıkarıldı. Mayınların üzerinde Şubat 1959 tarihinde imal edildiği ve ABD yapımı oldukları yazıyor" dedi.

TEMİZLENEN ALANDAN HAYVAN İSKELETLERİ ÇIKIYOR

Tauber firmasında görevli mayın arama, bulma ve imha etme uzmanı Detlef Jungfermann başkanlığında yapılan mayın temizleme çalışmalarında hayvanlara ait iskeletlere ulaşıldığı belirtildi. 1959 yılından itibaren birinci derece askeri yasak bölge konumunda olan mayınlı arazide otlayan hayvanların çoğu mayına basmaları sonucu telef olmuştu.

.
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2008 Cuma 18:35:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?