3
Mayıs
2024
Cuma
MARDİN

Slovenya'da Mardin belgeseli

Mardin'in tarihi, kültürel ve mimari yapısının tanıtıldığı belgeseli çekerek ülkelerindeki televizyonlarda yayınlatan Hollanda, İsveç, Bulgaristan ve Litvanya'dan sonra Slovanyalı gazeteciler de, belgesel çekmek üzere tarihi kente geldi. 

Slovenya'da yayın yapan Ulusal TV'de çalışan üç kişiden oluşan gazeteci grubu, ilk olarak Belediye Başkanı Metin Pamukçu'yu ziyaret ederek, kent hakkında bilgi aldı. Mardin'de hakim olan hoşgörü ve barış ortamından çok etkilendiklerini ifade eden Slovenyalı gazetecilerden Lejan Ladika, "Mardin'de öğrendiğimiz kadarıyla yüzyıllardan beri birbirinden ayrı dinlere mensup Müslüman, Hıristiyan, Yezidi ve Ermeniler, birbirinden ayrı dillere mensup Türk, Kürt, Arap ve Süryaniler birarada yaşıyor. Bu birliktelik, gerçekten değil Avrupa'ya, bütün dünyaya örnek olması gerekir. Mesleğimiz icabı birçok ülkeyi, birçok ili ziyaret ediyoruz; ama birkaç saatlik gezi yapmamıza rağmen Mardin'den etkilendiğimiz kadar hiçbir yerden etkilenmedik" dedi. 

Gazetecileri makamında kabul eden Başkan Pamukçu, Mardin'in sahip olduğu potansiyelin farkında olduğunu belirterek, "Tarihi ve turistik kentimiz Mardin'i bütün dünyaya tanıtmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Mardinimiz'i dünyaya tanıtabiliyorsak ne mutlu bize. Şu anda Mardin Belediyesi'nin tarihe ve tarihi mekanlara verdiği değer ortadır. Bu konuda son olarak, ilimizde üstü özel mülkiyet, alt kısmı ise kamuya ait ve halk dilinde metro olarak bilinen 40 tane abbaranın restorasyonunu yapıyoruz. Daha önce de duraklarımıza, taşlarla kaplayarak tarihi bir görünüm vermiştik" diye konuştu. 

Slovenyalı gazeteciler Lejan Ladika, Grekor Meglan ve Matuas Jakuvic, ilk olarak tarihi Kasımiye ve Zinciriye medreselerinin çekimini yaptı.
İHA
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2006 Pazartesi 15:42:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?