5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Sosyal projelere Mardin ayarı

Mardin katliamı sosyal projelere hız verdi
 

Mardin'de yaşanan ve 44 kişinin ölümüyle sonuçlanan katliam sonrası, hükümet sosyal destek projelerini genişletme kararı aldı. Halen aralarında Mardin'in de bulunduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 9 ilde uygulanan Sosyal Destek Programı (SODES), Doğu Anadolu'da da yaygınlaştırılacak. SODES kapsamında basketbol sahaları yapılması, kadınların şiddetten korunması için işgücüne dahil edilmesi gibi birçok proje uygulanıyor. Mardin'de halen SODES kapsamındaki uygulamalar arasında "Töre Cinayetlerini Önleme ve Potansiyelini Değerlendirme Derneği"nin projeleri de bulunuyor.
SODES, geçen yıl GAP kapsamındaki 9 ilde uygulamaya konuldu. Halen Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Şırnak, Şanlıurfa, Siirt ve Mardin'de uygulanan programa 2008 yılında 42 milyon liralık kaynak aktarıldı. Bu kapsamda "taş atma top at", "okullara basketbol sahalarının yaptırılması", "gezici sinemalar" gibi birçok proje hayata geçirildi. 2009 yılında ise programa aktarılan kaynak 145 milyon liraya kadar çıkartıldı. SODES kapsamındaki projelerin "istihdam", "sosyal içerme", "kültür-sanat" ve "spor" alanlarında olması öngörülüyor. SODES projelerinin öncelikli hedef gruplarını kenar semtlerde yaşayan ve topluma entegre olmakta zorluk çeken çocuklar, gençler, kadınlar ve yoksullar oluşturuyor.

Mardin'de de 34 proje uygulanıyor
44 kişinin ölümüyle sonuçlanan katliamla dikkatleri çeken Mardin'de de halen 34 SODES projesi uygulanıyor. Bu projeler arasında Töre Cinayetlerini Önleme ve Potansiyelini Değerlendirme Derneği'nin çalışmaları dikkat çekiyor. Dernek "Bizim mutfak" ve "En güzel sanatçılar" isimli iki projeyi yürütüyor. Yaşanan son gelişmeler sonrasında ise SODES'in Doğu Anadolu'ya da yaygınlaştırılması gündeme geldi. Bu kapsamda Doğu Anadolu'daki illerin de SODES kapsamına alınması üzerinde duruluyor. Orta vadede SODES'in tüm Türkiye'ye yaygınlaştırılması seçeneğinin de gündeme gelebileceği ifade ediliyor.
 

Referans
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2009 Salı 17:54:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?