7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

STK'lardan balyozlu tepki

BALYOZ DARBE PLANI İDDİALARI MARDİN'DE PROTESTO EDİLDİ

Mardin'de 20 sivil toplum örgütü ve sendikalar 'Balyoz darbe planı' iddiaları ve Genelkurmay Başkanı Orgenaral İlker Başbuğ'un açıklamalarıyla ilgili ortak basın açıklaması yaptı.

Ortak basın açıklamasını okuyan Eğitim Bir-Sen Mardin Şube Başkanı Hasan Ekinci, Taraf gazetesinin yayınlarıyla ortaya çıkan "Balyoz" darbe planı iddialarına değinerek, "Plan Türkiye'de militarizmin vahşi niteliğini bir kez daha ve en açık boyutlarıyla ortaya koydu. Cuntacı zihniyet, gözü dönmüş iktidar hırsı ve vahşet duygusuyla, Cuma namazı vaktinde cep telefonu düzenekli bombalarla Fatih ve Beyazıt camilerinde katliam yapmayı, kendi savaş uçağını düşürmeyi ve bu vesile ile komşumuz Yunanistan ile ülkeyi savaşa sürüklemeyi, ülkeyi ve halkı faşizan bir diktatörlükle baskı altına almak için bir dizi kirli, karanlık eylem ortaya koymayı hedefleyebilmiştir" dedi

''4-6 Mart 2003 tarihinde, İstanbul'da dönemin 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan önderliğinde hazırlanan Birinci Ordu Plan Semineri kamuflajı ile 29'u general 162 subayın katıldığı, 12 Eylül'ü model alan ve 'Balyoz' adı verilen darbe toplantılarının en dehşet bölümü, darbe şartlarının oluşturulması için yapılacaklar listesinde yer alıyor'' diyen Ekinci, şöyle devam etti:

"21. yüzyılda demokrasi ve hukukun üstünlüğüne inanılan bir Türkiye'de darbelerin konuşuluyor olması ne ülkemize, ne halkımıza, ne de ordumuza yakışıyor. Her gün ayrıntısını biraz daha öğrendiğimiz Balyoz darbe planı, dehşet vericidir. Bu planı hazırlayanlar bu ülkenin dostu değil düşmanlarıdır. Bunu yapanlar en kısa zaman içinde yargı önüne çıkartılmalı. Genelkurmay'ın ciddi bir adım atarak kendi içinde hesap sorması lazım. Böyle bir şey dünyanın hiçbir ülkesinde ve ordusunda yoktur. Hükümet ve ordu bunlara gereken cezayı vermelidir. Camilere bomba koyarak olağanüstü hal ve darbe yolunu açmayı planlayan bir gözü dönmüşlük içeren Balyoz darbe planlarıyla ilgili olarak Genelkurmay'ın örtme tavrı kamuoyunu asla tatmin edemez. Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 'Anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs' olarak nitelendirdiği Balyoz darbe planı için savcılar harekete geçmek zorundadır. Bu anlamda Ergenekon soruşturması kapsamında darbe planları ve Özden Örnek'e ait darbe günlükleriyle ilgili olarak 5 Aralık 2009'da emekli generallerden Aytaç Yalman, İbrahim Fırtına ve Özden Örnek'in ifade verdiği soruşturma genişletilerek Balyoz planında ismi geçen tüm komutanlar yargılanmalıdır. Unutmayın ki halkın iradesini simgeleyen yumruklar her zaman balyozların üstündedir. Bir balyoz varsa bunu havaya kaldıracak olan da yine bu halktır ve yani biziz."

BALYOZ DARBE PLANI İDDİALARI MARDİN'DE PROTESTO EDİLDİ
BALYOZ DARBE PLANI İDDİALARI MARDİN'DE PROTESTO EDİLDİ
BALYOZ DARBE PLANI İDDİALARI MARDİN'DE PROTESTO EDİLDİ
İHA
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2010 Çarşamba 16:26:03
Güncelleme :28 Ocak 2010 Perşembe 01:48:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?