7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

STK'lardan ortak açıklama

MARDİN'DE STK'LARDAN BASIN AÇIKLAMASI

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde son günlerde artış gösteren terör ve şiddet olayları devam ederken Mardin'de 43 sivil toplum kuruluşunun (STK) daha önce PKK'ya silah bırakma çağrısından sonra BDP'ye yakınlığı ile bilinen sivil toplum örgütleri yayınladıkları ortak bildiri ile silahların sustuğu siyasetin önünün açıldığı bir ortamın sağlanması için görev almaya hazır olduklarını belirtti.

Mardin Barosu'nda bir araya gelen 43 STK adına basın açıklamasını okuyan Baro Başkanı Avukat Azat Yıldırım, Cumhuriyet'in kuruluşundan günümüze kadar Türkiye'nin temel sorunu olan Kürt sorununun çözümünde demokrasi dışı yöntemlerin çözüm aracı olarak kullanıldığını öne sürerek, "Ülkemiz büyük acıların yanında ekonomik, sosyal ve siyasal krizleri de beraberinde yaşamıştır" dedi.

Aralarında İnsan Hakları Derneği (İHD), Sakatlar Derneği, Eğitim-Sen, Kurdi-DER, Kent Konseyi Sözcülüğü, Şoförler Odası ve Barış Meclisi'nin yer aldığı STK temsilcilerinin de imzaladığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Sağduyulu vicdan sahibi ve akıl tutulması olmayan herkes tarihsel ve toplumsal olan bu sorunun yasakçı, baskıcı, inkarcı ve operasyonel politikalarla çözülemeyeceğini artık yüksek sesle ifade etmektedir. Son 1 yılda Kürt sorununun çözümü için tarihi- fırsatlar yakalanmasına rağmen somut adımlar atılamamış ve bu süreç heba edilmektedir. Türkiye toplumuna güven verici demokratik yasalar zaman geçirilmeden yaşama geçirilmediği, Kürt sorununun tüm boyutlarıyla özgür ortamda tartışılması için düşünce, ifade

ve örgütlenme özgürlüğü önündeki engeller kaldırılmadığı, seçme ve seçilme sisteminde düzenlemeler yapılmadığı, hazırlanan anayasa taslağının Kürt sorununun çözümünü kolaylaştırmadığı, Habur'dan gelen grupların, çocukların, seçilmiş siyasetçilerin ve insan hakları savunucularının tutuklanması şiddet ortamına ve silahların konuşmasına davetiye çıkardığı görülmüştür. Tüm bu gelişmeler toplumda barışın geleceğine dair güven ortamını zedelemiştir. Her türlü operasyonlar durmalı, PKK eylemsizlik kararı almalıdır. Türkiye'nin barışa giden yolunu açacağını, kardeşlik duygularını güçlendireceğini, güzel ve aydınlık yarınların yakınlaşacağını düşünüyor, herkesin gerekli duyarlılığa davet ediyoruz. Silahların sustuğu siyasetin önüne açıldığı bir ortamın sağlanması için görev almaya hazır olduğumuz kamuoyuna duyuruyoruz."

Avukat Yıldırım açıklamada, ayrıca Kürt sorununun çözüme kavuşması ve ülke insanlarının birlikte ve barış ortamında yaşamasını sağlamak için, çözümünde etkin rol alacak bütün dinamiklerce sürece müdahil edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, hükümeti, muhalefet partilerini, TBMM'yi ve devletin tüm kurumlarını Kürt meselesinin demokratik çözümünün anayasal zeminini hazırlama sürecini başlatmak için eksiksiz bir irade koymaya, Kürt meselesinin çözümünde tüm tarafları ve dinamikleri yok sayan yaklaşımlardan vazgeçmeye davet etti.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2010 Cuma 14:29:04
Güncelleme :2 Temmuz 2010 Cuma 16:32:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yusuf IP: 78.165.93.xxx Tarih : 3.07.2010 15:24:08

hala anlayabilmiş değilim. he haberde sivil toplum kuruluşları diye birşeryler yazıyor. bu ülkeyi tbmm mi yönetiyor. stk lar mı . biri bunu açıklasın