5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Sulama makinesi tanıtıldı

Mardin'in Kızıltepe ilçesine bağlı Gönlüce köyünde Şanlıurfa'dan getirttirilen Tamburi sulama makinesi Kızıltepe çiftçisine tanıtıldı.

Kızıltepeli çiftçiler tamamen su basıncı ile çalışan makineyi büyük bir merakla inceledi. Sular Tarım makineleri şirketinin müdürü İbrahim Şahin" Sulama makinesini Kızıltepe çiftçisine tanıtmak amacıyla getirdik. Bu makine tarlanın başında duruyor tarlanın öbür tarafında ise memeleri ve kanatları ile sulama yapan kısmıdır ana makine ile sulama yapan makine arasında 420 metre uzunluğunda bir hortum vardır. O hortum mesafesince 60 metre genişlikteki bir alanı istediğimiz miktarda su vermek suretiyle yaklaşık 25 dönüm araziyi suluyoruz.

İhtiyaca göre kendimiz su miktarını kontrol edebiliyoruz. Bu sulama tekniği ile boru değiştirme veya sulama esnasında rüzgardan etkilenme yoktur. Bu sulama ile gübre çok aşağılara gitmiyor. Toprakta çoraklaşma olmuyor. Bu makineyi bir günlük eğitim ile herkes kullanabilecek. Bu makinenin fiyatı ise 42 bin TL'dir. Çiftçi devlet desteklerinden de yararlanabilecek. Bu makine Trakya'da kullanılıyor ve şu anda da en çok Konya'da kullanılıyor. Yurt dışında ise Azerbaycan'da kullanılıyor. Bu makineyi tüm tarımsal alanlarda eğimli arazilerde kullanabiliriz. Bu makine Elektrikle çalışmıyor tamamen su basıncı ile çalışıyor yani bu makine için ayrıca bir enerjiye ihtiyaç yoktur. Biz bu makineyi yurt dışına da düşünüyoruz. Azerbaycan'da birkaç makinemiz var fakat Suriye ve Irak'a da teşebbüslerimiz var" şeklinde konuştu.

Kızıltepeli çiftçilerden Münir Koçhan, "Biz yıllık olarak bir sulamacıya 7 bin TL veriyoruz. Bu makinenin normal fiyatı da 42 bindir. Bunun yarısını da devlet sana hibe veriyor. Ortalama sulamacıya 3 yılda verdiğim parayı düşünürsek bu bedavaya kalıyor. Bu da bizim için iyidir. Hem verimde kazanırız hem de sulamacıdan kurtuluruz. Bu bizim için iyi bir durumdur" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2009 Pazar 16:38:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?