7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

Suriye ve Irak bereketi!

Suriye ile vize uygulamasının kaldırılması, Irak'la ilişkilerin normale dönmesi Mardin ekonomisini hareketlendirdi. Son bir yılda şehirde 15 fabrika açıldı, 20 fabrika için başvuru yapıldı

 

Suriye ile vize uygulamasının kaldırılması, Irak ile ilişkilerin normale dönmesi, Mardin ekonomisine olumlu yansıdı. Son bir yıl içinde 270 milyon dolarlık ihracat yapılan Mardin’de aynı yıl içinde 15 fabrika açılırken, 20 fabrikanın kurulması için başvuruda bulunuldu.
Ekonomik teşvik programı, Irak ve Suriye ile hızla geliştirilen ticari ilişkiler bu iki ülkeye sınır komşusu olan Mardin ekonomisine olumlu yansıdı. Irak ve Suriye ile olumlu ilişkiler sonucu son bir yıl içinde 15 fabrikanın kurulmasını sağlarken, Mardin Organize Sanayi Bölgesi’nde yeni fabrika kurmak için 20 yeni başvuru yapıldı. Mardin Sanayici ve İşadamları Derneği (MARSİAD) Başkanı Nasır Duyan, son bir yıl içinde artan talepler sonucu mevcut sanayi bölgesini büyütmek ve yeni organize sanayi bölgesinin kurulması için valiliğe başvurduklarını söyledi.

Ulaşım sorunu yok
Hükümetin yaptığı açılımın özellikle sınıra komşu olan illere hareket getirdiğini anlatan Duyan, bölgedeki terör olaylarının bitmesi için ekonomik kalkınmanın şart olduğunu savundu. Irak ve Suriye ile ilişkilerin düzelmesi ve ticaret olanağının artması ile ertelenen yatırımlar için fırsat doğduğunu anlatan Duyan, “Mardin’in Irak’a yakın, Suriye ile sınır kenti olması, organize sanayi bölgesine 1 kilometre mesafede demiryolu hattının bulunması sayesinde ihracatta ulaşım sorunu yaşanmıyor” açıklamasına bulundu.

Mardin’de 2008 yılına oranla 2009 yılında yapılan ihracaatta yüzde 32.3 oranında artış kaydedildiğini bildiren Nasır Duyan, geçen yıl 270 milyon dolarlık ihracatın gerçekleştirildiğini söyledi. Mardin’de bulunan 93 firmanın yaptığı ihracattaki artışın sanayici ve işadamlarını sevindirdiğine değinen Duyan, şunları söyledi:
“Dünyada ve Türkiye’de yaşanan global ekonomik krize rağmen ilimizde 93 firmanın gerçekleştirdiği ihracatta, geçen yıla oranla yüzde 32.3 oranında artış sağlandı. Organize Sanayi Bölgesi’nde gıda ağırlıklı fabrikaların yıl boyunca ortadoğu ülkelerine gerçekleştirdiği ihracat, yüzümüzü güldürdü. Mardinli işadamları olarak Ortadoğuya yakın oluşumuzu en iyi şekilde değerlendik. MARSİAD olarak yerli ve yabancı firmaları ortak ya da kendi adlarına yatırım yapamaya davet ediyoruz. Irak, Suriye ve İran’a yakın oluşumuz, ulaşım ve altyapı sıkıntımızın olmayışı, yatırım yapmak isteyenler için bir avantajdır.”

MARSİAD Başkanı Nasır Duyan bu yıl için belirledikleri hedeflerinin de büyük olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti: “Her yıl geçmiş yıla oranla hedeflerimizi büyütüyoruz. 2010 yılı hedeflerini de yüzde 30’luk bir artış olarak belirledik. Hedeflerimize ulaşacağımıza inanıyorum.”

Bu arada Mardin’de 15 girişimci işbirliği yaparak Organize Sanayi Bölgesi’nde 3.5 milyon dolarlık parke taşı ve bimsblok priket fabrikası kurdu.

Irak ve Suriye’ye ihracat yapan fabrikada 26 kişi istihdam edildi. Son olaraksa Doğu ve Güneydoğu’nun en büyük, Türkiye’nin en kapsamlı üçüncü uzmanlık merkezi olma özelliğini taşıyan ‘Martest Analiz Laboratuarları’, Mardin Organize Sanayi Bölgesi’nde kuruldu. Kontrol hizmetlerinin özel laboratuarlarda yapılmasına imkân veren yönetmeliğin yayınlanması ile birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde üretici ve tüketicilerin talep ettikleri gıda, toprak, bitki, gübre, çevre, su, maden analizi gibi kimyasal ve fiziksel analizlerin yapılabilirliği noktasında Martest Analiz Laboratuaları ihtiyacı karşılayacak.

Radikal
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2010 Pazar 16:57:24
Güncelleme :10 Ocak 2010 Pazar 17:02:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?