7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

Suriye'de 30 kamyoncuya gözaltı

30 KAMYONCU SURİYE'DE 'KAÇAK MAZOT' İDDİASI İLE GÖZALTINA ALINDI

Nusaybin İlçesi gümrük kapısından Suriye'ye malzeme taşıyan 30 kamyon sürücüsü, Kamışlı gümrük kapısında 'kaçak mazot' taşıdıkları gerekçesiyle gözaltına alındı.

Mardin'den Suriye'nin Haseki kentindeki bir çimento fabrikasına malzeme taşıyan Türk firmasına ait 30 kamyon sürücüsü, Nusaybin sınır kapısından çıkış yaptıktan sonra Suriye'nin Kamışlı gümrük kapısında kaçak mazot taşıdıkları gerekçesiyle gözaltına alındı. İki gündür sürücülerin gözaltında bulunması üzerine firma sahibi Muhsin Kaya, Nusaybin Sınır kapısına giderek, şoförler hakkında bilgi almaya çalıştı. Kaya, 100'ün üzerindeki araç filosu ile yıllardan beri Irak ve Suriye'ye ihracat yaptığını belirterek şunları söyledi:

"Son olarak 7 ay öncesinden itibaren Suriye'ye nakliye yapmaya başladık. Suriye'deki petrol firmalarının kendi aralarındaki rekabeti ve bu firmaların bize karşı güç kullanma teşebbüslerine karşı çıktığımız için bizi 'kaçak mazot taşıyoruz' gerekçesi ile Kamışlı gümrük kapısında ihbar ettiler. Gümrükteki adamları sayesinde arabalarımızı şoförleri ile birlikte rehin aldılar. Suriye'ye taşıdığımız 'kringer' maddesinin boşaltımı sadece damperli hidrolik özelliği olan kamyonlar sayesinde yapılabiliyor.

Araçlarımızın da hidrolik olmasından dolayı bu araçlarda bulunan hidrolik yağın mazot olduğunu iddia ederek bizi ihbar etmişler. Yağ ve mazot arasındaki farkı herkes fark edebiliyor. Ama buradaki görevliler zorluk çıkarmak için aldıkları numuneleri 'ille Şam'a göndereceğiz' diyorlar. Bu numunelerin Şam'a gidip gelmesi en az 30 günü geçer. Bu süre içinde hem araçlarımıza hem de şoförlerimizi rehin almak istiyorlar. Yetkililerden bu konuda bize yardımcı olmalarını istiyoruz."

Kaya, Suriye'de sınırda bekletilen 30 aracın dışında 16 araçlarının daha bulunduğunu belirterek, bu araçların gelmesi halinde bunların da rehin alınmaması için yetkililerden çözüm istedi.

Firma yetkililerden Mehmet Yıldız da, "Kaçak mazot olduğunu iddia ettikleri depoda her araçta olduğu gibi bizim araçlarımızda da ortalama 220 litre yağ bulunuyor. Her litre başına 22 dolar ceza veriyorlar. Bu ceza da araç başına 4- 5 bin dolara çıkıyor. Alın teri ile çalışmak suç mu? Bizler yıllardır Suriye'ye ihracat yapıyoruz, bugüne kadar böyle bir şeyle karşılaşmadık. Adamların kendi aralarındaki rekabetin kurbanın biz oluyoruz" dedi.

 

'O DEPOYA MAZOT KOYAMAYIZ'

Firma adına çalışan 25 yıllık kamyon şoförü Erol Benzer ise, bütün dünyada çalışan damperli kamyonların damper deposunda en az 200 litre yağ bulunduğunu belirterek, "Bizim zaten o deponun içine mazot koyma lüksümüz yok. Ben de 7 aydır bu sınır kapısından gidip geliyorum, ama bir sorunla karşılaşmıyordum. Ama adamlar bizi zaten orada tehdit etmişlerdi, 'Bizim mazot istasyonumuzdan mazot alacaksınız' diye. Onlardan almayınca bu sefer bizi gidip şikayet ettiler. Şam'dan gelecek olan numuneler zaten her şeyi ortaya koyacak" diye konuştu.

30 KAMYONCU SURİYE'DE 'KAÇAK MAZOT' İDDİASI İLE GÖZALTINA ALINDI
30 KAMYONCU SURİYE'DE 'KAÇAK MAZOT' İDDİASI İLE GÖZALTINA ALINDI
İHA
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2010 Cuma 11:45:05
Güncelleme :17 Eylül 2010 Cuma 16:38:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ali.tezdoen IP: 85.98.33.xxx Tarih : 20.09.2010 21:44:05

Suriye gümrüğü için yazılanlar aslında çok az hatta deve de kulak denebilir.Sayın yetkililerin sivil kimlikle gidip yerinde görmelerini dilerim.O zaman ne demek istediğimi çok iyi anlayacaklarından hiç şüphem yoktur.