5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Süryani cemaati iftar yemeği verdi

Birbirinden farklı din, dil ve ırklara mensup vatandaşların hoşgörü ve barış içerisinde yaşadığı Mardin'de, Hristiyan dinine mensup Süryani cemaati iftar yemeği verdi.

Yüzyıllardır Yezidi, Ermeni, Süryani ve Müslümanlar'ın bir arada hoşgörü, barış içerisinde yaşadığı 7 bin yıllık tarihi geçmişe sahip Mardin'de, Diyarbakır-Mardin Süryani Metropoliti Nuri Saliba Özmen ve işadamı Tekin Alkan tarafından verilen iftar yemeği renkli görüntülere sahne oldu. Mardin Belediyesi'nin iftar çadırında verilen yemekte, Müslümanlar ve Süryaniler aynı masayı paylaşarak, bu birlikteliğin bütün dünyaya örnek olması temennisinde bulundu.

İftar öncesi Mardin Müftüsü Masum Taşcı ile bir süre sohbet eden Oxford Üniversitesi mezunu Süryani Metropoliti Nuri Saliba Özmen, Mardin'in kendine has güzelliklerinin bulunduğunu belirterek, aynı avluyu paylaşan, aynı sırada oturan, aynı şeylere gülüp, aynı şeylere üzülen, ortak değerleri bulunan dinleri ayrı insanların dini münasebetlerdeki hoşgörü ile sevgi ve saygı sınırlarını genişlettiklerini söyledi. Mardin'in tarih boyunca kültürel değerleri ve tarihi yapısıyla farklılıklar sergilediğini dikkat çeken Özmen, bu farklılıkların kentte yaşayan farklı dinlere mensup insanlara ayrıcalıkları aşıladığını vurguladı.

Müftü Taşçı ise, iftar çadırında Müslümanlar ile Hristiyanlar'ın buluşmasının manevi anlamda büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, "Mübarek Ramazan ayında Süryani bir hemşehrimiz 7 bin Müslüman'a iftar yemeği verdi. Bu güzelliği, bu hoşgörüyü, bu sevgi selini bir başka yerde görmek mümkün mü? Bu güzelliklerin, bu sevginin devamını diliyorum" dedi.

2 gün boyunca yaklaşık 7 bin kişiye iftar yemeği verecek olan işadamı Tekin Alkan, yemeğe katılan gazetecilerin daha önceki yıllarda iftar yemeğiyle ilgili yaptıkları haberlerde Süryani asıllı işadamı olarak kendisinden söz edildiğini, bunun ise kendisini üzdüğünü belirterek, "Benim için Süryani asıllı yazmayınız. Bana çok anlamsız geliyor. Ben Atatürk ve Cumhuriyet çocuğuyum. Türküm ve Türk olmaktan gurur duyuyorum. Şimdi size Türk asıllı gazeteciler mi diyeyim. Hepimiz bu vatanın evlatlarıyız" şeklinde tepkisini dile getirdi.

Müslümanlar olarak iftar çadırında Süryani vatandaşları yanlarında görmenin kendilerini mutlu ettiğini söyleyen işadamı Süleyman Çelik de, "Bu dayanışma, hoşgörü ve birliği hep beraber burada yaşayan Türk olsun, Kürt olsun, Arap olsun, Müslüman olsun, Süryani olsun her kim olursa olsun burada Mardin'de bir aile ortamını sağlıyoruz. Dünyaya örnek olacak bu değerleri gelecek nesillere aktarma konusunda herkes bunu görsün istiyorum. Biz her zaman birlik ve beraberlik içinde kardeşçe yaşıyoruz" diye konuştu.

Müslümanlar'a bir Süryani olarak iftar vermelerinin mutluluğu içinde olduğunu belirten Süryani Cemaati Sözcüsü Yusuf Bektaş ise, "Mardin bir kültür şehri, dayanışma şehri ve hoşgörü şehridir. Bugün bu değerler bizim için çok değerlidir. Onun için buradayız. Biz bunu söylemiyoruz, konuşmuyoruz, biz bunu yaşıyoruz. Mardin bir model şehirdir. Oruçlu günlerde olsun, dini bayramlarda olsun veyahut devlet bayramlarında olsun gördüğünüz gibi Mardin müftüsüyle metropolitiyle, valisi ve belediye başkanıyla birer aile gibidir" şeklinde konuştu.

İlk gün bin 200'ü iftar çadırında olmak üzere 3 bin 700 kişiye verilen iftar yemeğinde etli taze fasulye, pilav, çorba, tatlı ve meşrubat ikram edildi. İftar yemeğine ayrıca vali yardımcıları, sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcileri ile işadamları katıldı.

iha
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2007 Cumartesi 15:38:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
murat erdinç IP: 88.230.71.xxx Tarih : 30.09.2007 23:24:09

çok hoş ve güzel gerçekten süryanı kardeşlerimizle aynı sofrada oturmak halkın arasındakı bağların daha iyi olmasını sağlar ama bizler herzaman birbirimize saygımız sonsuz dinlerimiz ayrı olabilir ama hepimiz allaha inananlarız saygılar