5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Süryani manastırının 1613. yılı kutlandı

Mardin'in Midyat ilçesinde Süryaniler, Mor Gabriel (Deyrulumur) manastırının kuruluş yıldönümünü kutladı.

Süryaniler arasında Şahro (Gün) olarak bilinen "Azizleri Anma Günleri", düzenlenen görkemli bir törenle kutlandı. Midyat bölgesi (Turabdin) Metropoliti Samuel Aktaş tarafından yönetilen ayine, Suriye'den gelen bin Süryani'nin yanı sıra, İsveç, İsviçre, Almanya, Lübnan, Irak ve Türkiye'de yaşayan Süryaniler katıldı.

Mardin ve Diyarbakır Süryani Metropoliti Saliba Özmen, Suriye de bulunan Süryani patrik temsilcisi Matias Neiş ve Avustralya Metropoliti Melki Melki de katılımcılar arasındaydı. Yaklaşık 4 bin insanın geldiği manastır, en görkemli günlerinden birini yaşadı. Bayram arifesinde manastıra akın eden Süryaniler, yakınlarının mezarına uğrayarak dua ettiler. Mor Gabriel manastırı ve Turabdin Metropoliti Samuel Aktaş adına bir konuşma yapan Mor Gabriel Manastır Vakfı Başkanı Kuryakos Ergün, Şahro'nun Mor Gabriel Süryanileri tarafından yüzyıllardır saygı ve özenle kutlanagelen en önemli anma günü olduğunu söyledi. Kuryakos, "Mor Gabriel manastırının 1613. kuruluş yıldönümünü kutlamanın sevincini yaşıyoruz.

Halktan gelen yoğun talep üzerine Mardin Valimiz Sayın Hasan Duruer'in ve Suriye'nin Haseki Valisi'nin izinleri ile bu yıl Nusaybin Sınır Kapısı, bu bayramı kutlamak isteyenlere 2 günlüğüne açılmış, böylece dileyenlere katılım imkanı tanınmıştır. Böylece bu yılki bayrama katılım son derece yüksek olmuştur. Bu vesile ile manastırımızın anma gününün coşku ve huzur içinde kutlanmasını sağlayan her 2 ülke valilerimize, asayişi sağlayan güvenlik güçlerimize ve belediye yetkililerine teşekkürlerimizi sunuyoruz" dedi.

2 gündür devam eden ayin, ilahi ve dualar ile sürdü. Anma, sabahın ilk ışıklarının ağarması ile devam etti. Süryaniler, yeni doğan çocuklarını vaftiz ettirdiler ve kutsanmış şarap ve ekmek yediler. Mum ve tütsülerin yakıldığı ayinde Gebro Aziz, "Burada bulunmaktan dolayı çok mutluyum. Bu mutlu günün oluşmasından dolayı herkese teşekkür ederim" şeklinde konuştu. Suriye'nin Kamışlı ilçesinden gelen Linda Saliba, "Midyat'a uzun yıllardan beri ilk defa geliyorum. Burada olmaktan dolayı çok mutlu ve sevinçliyim. Ailemle birlikte burada olmamı sağlayanlara ve bize bu mutlu günü yaşatanlara teşekkür ederim" diye konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2009 Çarşamba 12:13:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?