5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Süryaniler AİHM'e idiyor

Mardin'in Midyat ilçesindeki Mor Gabriel ( Deyrul Umur) Manastırı ve üç köy arasında devam eden arazi davalarına devam edildi. Davalardan bugün iki karar çıktı. Kadastro Mahkemesi'nde görülen davalardan biri Manastır, diğeri ise orman arazisi lehine sonuçlandı. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen dava ise 9 Eylül tarihine ertelendi.

Midyat ilçesine bağlı Yayvantepe, Eğlence ve Çandarlı köyleri ile Mor Gabriel (Deyrul Umur) Manastırı arasındaki kadastro çalışmaları sırasında çıkan arazi anlaşmazlıkları nedeniyle 2008 yılı Ağustos ayında dava açılmıştı.

Bugün saat 10.00'da Midyat Kadastro Mahkemesi'nde görülen davalarda, Hazine'nin açtığı tapu iptali davası ile manastırın açtığı orman davası görüldü. Duruşma sonunda Hazine'nin açmış olduğu tapu iptali davası manastır lehine, manastırın açmış olduğu orman davası ise orman lehine karara bağlandı.

Davayı DTP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, İsveç Parlamentosu üyesi Midyat asıllı Süryani Milletvekili Yılmaz Kerimo'nun yanı sıra, Almanya Büyükelçiliği Başkatibi Katrin Bucholz, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu siyasi işler danışmanı Sema Kılıçer, İsveç, Hollanda, Almanya gibi Avrupa ülkelerinde yaşayan Süryani dernek temsilcileri ile Midyat'ta yaşayan Süryani vatandaşlar izledi.

Çıkan kararlardan memnun olmadığını ifade eden İsveç Parlamentosu üyesi Yılmaz Kerimo, Yargıtay'a ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gideceklerini bildirdi.

İsveç Parlamenter Mats Pertofr, mahkemenin olumlu kararından mutlu olduğunu söyleyerek, "İkinci davadan aynı şekilde mutlu değilim ve bu durumu takip ediyoruz. Temyize ve Yargıtay'a gideceğiz. Umarım orada karar değişecek ve doğru kara çıkar. Biz bu konuyu çok yakından takip edeceğiz" dedi.

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu siyasi işler danışmanı Sema Kılıçer de, davayı Avrupa Komisyonu Delegasyonu olarak takip ettiklerini belirterek, "Bizim için siyasi bir konudur. Bugün Hazine ile ilgili olumlu sonuçlandı bundan ötürü memnunuz. Diğerlerinin de temyiz süreleri devam edecek. Tabi takip etmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Bütün Avrupa Birliği (AB) ülkeleri adına davayı izlediğini belirten Almanya Büyük Elçiliği Başkatibi Katrin Bucholz ise, "Bugün iki karar çıktı. Biri olumlu bir karar. Bundan oldukça memnun olduk ama ikinci davadan çıkan karara mutlu olmadık" ifadelerini kullandı.

Heyet daha sonra Mor Gabriel Manastırı'na gitmek üzere Midyat'tan ayrıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2009 Çarşamba 23:17:47
Güncelleme :24 Haziran 2009 Çarşamba 23:32:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?