5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Süryaniler bereket için dua ettiler

Küresel ısınmayla birlikte bütün dünyayı etkisi altına alan kuraklık tehlikesine karşı Müslümanların Yağmur Duasından sonra Süryaniler de bereket için ayine katılarak dua etti.

Bütün Türkiye'yi etkisi altına alan susuzluk ve kuraklık tehlikesi, dini cemaatlerin ibadetlerine de yansıdı. Mardin'de yaşayan Hıristiyan dinine mensup Süryani vatandaşlar, Hıristiyanlık'ta kutsal bayramlardan biri olarak kutlanan Hz. Meryem'in göğe yükseldiğine inanılan gün münasebetiyle düzenledikleri ayinde kuraklık tehlikesine karşı bereket duası yaptı.

Mardin'de bulunan bin 500 yıllık tarihi Meryem Ana Kilisesi'nde gerçekleştirilen geleneksel ayini, Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriyel Akyüz bereketin simgesi olarak kilisenin değişik yerlerine sepetler içinde kurulan meyvelerin etrafında yönetti. Mardin ve çevre illerde yaşayan Süryani vatandaşların da katıldığı ayin, yaklaşık 2 saat sürerken papaz Akyüz bereketin artması için okuduğu İbranice dualara Süryani cemaati de eşlik etti.

Kilisede, ayin boyunca kız ve erkeklerden oluşan özel giysili koro, Süryanice, Arapça ve Türkçe ilahiler okudu. Süryaniler'in merkezi konumundaki Suriye'nin başkenti Şam'dan özel olarak getirilen özel kokulu tütsü de gümüş tütsülükler içinde yakılarak kilise içinde dolaştırıldı.

Ayin sonrasında tekrar Türkçe, Arapça ve İbranice dualar okunurken, ayin töreninin ardından kiliseden çıkan vatandaşlara bereketin geri gelmesi için üzüm, incir ve değişik meyveler ikram edildi. Ayin sonunda açıklamalarda bulunan Kilise Başpapazı Akyüz, Meryem Ana için özel olarak düzenledikleri ayinde kendisini hissettiren kuraklık ve susuzluğa karşı bereket duası yaptıklarını söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2007 Perşembe 18:50:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?