8
Mayıs
2024
Çarşamba
MARDİN

Süryaniler de Suriye'ye gidecek

Mardin'de yaşayan Süryaniler de Türkiye ve Suriye sınırındaki her iki ülke illerinin valilikleri tarafından imzalanan protokol sayesinde dini bayramlarda Müslümanlar gibi Suriye'deki akrabalarıyla yatılı olarak görüşebilecek.

Mardin Valiliği'nin girişimleri sonucunda ilk olarak Pazar günü kutlanacak Paskalya Bayramı'nda Hıristiyanlık dinine mensup Süryani vatandaşlar Suriye'deki akrabalarının yanında yatılı olarak bayramlarını kutlayacak.

Süryani vatandaşların da Müslümanlar gibi dini bayramlarında Suriye'ye geçiş yapmalarına olanak tanıyan protokol ile ilgili bilgi veren Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar, Süryanilerin de Mardin'de yaşayan vatandaşların ayrılmaz bir parçacı olduğunu belirterek, iki kardeş ülkenin sosyal ve ekonomik anlamda büyük bir ilerleme kaydettiğini söyledi. İki ülke ilişkilerinin bundan sonra da aynı kararlılık ve güzellikle sürmesini dilediklerini ifade eden Vali Kılıçlar, girişimleri sonucu bundan sonra Süryani vatandaşlara da Suriye'de yaşayan akrabalarını dini bayramlarda karşılıklı ziyaret edebilmeleri için imkan tanındığını kaydetti.

Süryani vatandaşların da, toplumun ayrılmaz parçası olduğuna dikkati çeken Vali Kılıçlar, "Bir hoşgörü kenti olan Mardin'de dinsel ve kültürel zenginlikler birbiri ile dayanışma içerisinde. Dini bayramların toplumlarımızın yaşantısında çok müstesna yeri vardır. Bu bayramlar insanlarımız arasındaki coşkuyu, muhabbeti ve mutluluğu artırmaktadır. Mardin'de dinler arasında yaşanan hoşgörü ortamı her zaman sevgiyi barışı simgelemektedir. Mardin'de yaşayan Süryani vatandaşlarımızın Pazar günü kutlayacakları Paskalya Bayramı'nı kutluyorum. Süryani vatandaşlarımıza olduğu kadar tüm insanlığa güzellikler, iyilikler, sağlık, esenlik, barış, huzur ve mutluluklar getirmesini temenni ediyorum" dedi.

İyi bir düzeyde seyreden Türkiye-Suriye sınır ilişkilerinin, daha üst seviyelere çekileceğini anlatan Vali Mehmet Kılıçlar, "Hem Müslümanların hem de Süryanilerin dini bayramlarda yapacakları ziyaretler, iki ülke insanının kalplerine sevgi, sevinç ve mutluluğu getirmiştir. Amacı iki ülke halkının kardeşlik bağlarını daha da güçlendirmek olan bu ziyaretler, iki ülke arasında sevgi köprülerini de kurmaktadır. En yakın komşumuz olan Suriye ile ilişkilerimiz, dostluk ve kardeşlik temeline oturmaktadır" diye konuştu.

Uzun yıllar dikenli teller arkasında bayramlarını kutlayan Türkiye ve Suriye'deki akrabalar, 2001 yılından sonra düzenlenen protokollerle yatılı bayramlaşma imkanına kavuşmuştu.

.
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2008 Cuma 17:42:09
Güncelleme :26 Nisan 2008 Cumartesi 18:10:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?