3
Mayıs
2024
Cuma
MARDİN

Süryaniler kiliseleri restore ediyor

Mardin'de Hıristiyan Dini'ne mensup Süryani cemaati, bölgedeki ibadet mekanları olan tarihi kilise ve manastırlarını tek tek restore ederek ibadete açmaya başladı. Aziz Mor Hadbşabo Kilisesi, restore edilerek düzenlenen törenle ibadete açıldı. 

Çoğunluğu Midyat İlçesi'nde yaşayan Süryani cemaati, terör yüzünden yıllar önce gittiği Avrupa ülkelerinden dönüş yapmalarıyla birlikte büyük bir yapılanmanın içine girdi. Mardin'de Deyrul-Zafaran Manastırı, Kırklar Kilisesi, Meryem Ana Kilisesi ve Deyrul-Umur Manastırı'nı restore eden Süryaniler, Gülgöze Köyü'nde bulunan Mor Hadbşabo Kilisesi'ni de restore ederek ibadete açtı. Midyat'a bağlı Gülgöze Köyü'nde bulunan bin 600 yıllık Mor Hadbşabo Kilisesi, 3 yıldan beri devam eden restorasyon çalışması sonunda Aziz Mor Hadbşabo için düzenlenen anma töreninde ibadete açıldı. 

Midyat ve Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaşayan Süryaniler, her yıl Temmuz ayının 20. gününde, Gülgöze Köyü'ndeki Mor Hadbşabo Kilisesi'nde biraraya gelerek dua edip, ayin yapıyor. Kilisede toplanan Süryaniler, Turabdin Metropoliti Samuel Aktaş, Mardin Deyrulzafaran Manastırı Metropoliti Samuel Aktaş, İsveç ve İskandinavya Metropoliti Julius Abdullahat Gello önderliğinde topluca dua edip, ayin düzenledi. İncil'den okunan ayetlerle başlayan anma töreni, okunan ilahiler ve yapılan dualarla sürdü. 7'den 70'e her yaştan Süryani vatandaşın ilgi gösterdiği ayine katılan davetlilere, kilise tarafından hazırlanan yemek ikram edilerek 40 çeşit baharattan oluşan tütsü etrafa savruldu. Törene katılan Süryani vatandaşlar, daha sonra, Suriye'den gelen Müzik Grubu "Gudo Drama" ve ses sanatçıları Mourad Karam ve Hollanda'dan katılan Yakup Dinç'in seslendirdiği birbirinden güzel şarkılar eşliğinde doyasıya eğlendi. 

Törende bir konuşma yapan Ayınver (Gülgöze) Kültür Koruma ve Çevre Kalkındırma Federasyonu Başkanı Sabri Yıldız, Süryaniler olarak bugün çok duygulandıklarını ifade ederek, bu kadar Süryani'nin biraraya gelerek kendi değerlerine sahip çıkmasının kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Deyrulzafaran Manastırı Metropoliti Salibe Özmen ise, Süryani cemaati olarak bölgede Müslüman kardeşleri ile birlikte hoşgörü içinde yaşadıklarını belirterek, Mardin'deki hoşgörüyü dünyanın örnek alması gerektiğine inandığını dile getirdi. Avrupa'da yaşayan binlerce Süryani'nin topraklarına dönmek için hazırlık yaptığını söyleyen Özmen, "2003 yılından beri Avrupa'nın değişik ülkelerinde yaşayan yaklaşık 2 bin Süryani vatandaşımız, Midyat ve Nusaybin ilçelerinde bulunan köylerine geri döndü. Avrupa'da şu anda yaşayan yaklaşık 25 bin Sünyani, topraklarına geri dönmek için hazırlık içindedir. Şu anda, Gülöze Köyü'nde restorasyonu tamamlanan kilisenin ibadet için açılışını gerçekleştirdik. İbadetlerimizi rahatlıkla yapmaktayız" ifadelerini kullandı.
iha
Yayın Tarihi : 22 Temmuz 2006 Cumartesi 05:33:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
İskender YILDIZ IP: 85.104.59.xxx Tarih : 28.07.2006 07:15:59
Mardin'den merhabalar.Bu ülke, her rengiyle güzel.İklimi ve doğasıyla olduğu kadar, kültürel renleriyle de çok renkli bir ülkedeyiz.Ancak, değerini biliyor muyuz?Burada durup düşünmek lazım.Yanıbaşımızdaki "ötekilerden" ne kadar haberdarız? Ne kadar tanıyoruz onları.Tanımakla önyargılar yıkılır.Bu ülkeye renk katan ögeleri tanımaktan korkmayalım.Kahramanmraş Göksun Keklikoluk Köyü ve Sivas İmranlı Doğançal Köyü başta olmak üzere beklyenlere selamlar.Yazma olanağı için de teşekkürler.