7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

Süryaniler Paskalya'yı kutladı

MARDİN'DE SÜRYANİLER PASKALYA'YI KUTLADI

Mardin'de yaşayan Süryaniler, Hz. İsa'nın ölümünden sonra tekrar dirilmesini simgeleyen Paskalya Bayramı'nı bin 400 yıllık tarihi Kırklar Kilisesi'nde kutladı.

Ayini, Deyrulzafaran Manastırı Metropoliti Saliba Özmen ve Kırklar Kilisesi Baş Papazı Gabriyel Akyüz yönetti. Ayin sonrası bayram kutlamasına gelen TBMM Araştırma Komisyonu üyesi 15 milletvekili Mardin Vali Vekili Yavuz Selim Süzer, Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu ile Metropolit Özmen ile yumurta tokuşturdu. Süryaniler sabahın erken saatlerinde bin 400 yıllık tarihi kiliseye eşleri ve çocukları ile geldi. Ayini Oxford Üniversitesi mezunu Deyrulzafaran Manastırı Metropoliti Saliba Özmen ve Kırklar Kilisesi Baş Rahibi Gabriyel Akyüz birlikte yönetti.

Kilisede kız ve erkek koroları ayin boyunca ilahiler okuyarak ruhani liderlere destek verdi. Ayine katılanlar ruhani liderler tarafından özel olarak hazırlanan çeşitli baharatlardan oluşan tütsüler, gümüş tütsülükler içinde yakılarak kutsandı. Ayinde Metropolit Özmen ve Başrahip Akyüz, Türkçe, Arapça ve Süryanice konuşma ve dualar yaptı. Ayinin sonunda ayine katılanlar kilisede bulunan dilek mumluğunda mum yakıp dileklerde bulundu. Başrahip Akyüz ayine katılanların ağzına şaraba banılmış ekmek parçacıklarını koyarak oruçlarını açtı. 50 gün oruç tutan ve bu süre içinde hayvani gıda yemeyen Hıristiyanlara kilise çıkışında Hz. İsa'nın yeniden dirilişini simgeleyen kırmızıya boyanmış yumurta ikram edildi. Suriye'den de ailelerin katıldığı Kırklar Kilisesi'ndeki ayin bitiminde kilisenin bahçesinde kutlamalara devam edildi. Kutlamalara Meclis Araştırma üyesi 15 milletvekili, Vali Vekili Yavuz Selim Süzer, Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar

Bedii Omay, Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Genel Sekreteri Abdullah Erin ile çok sayıda Müslüman katıldı.

"BU HOŞGÖRÜNÜN DÜNYAYA ÖRNEK TEŞKİL ETMESİNİ İSTİYORUZ"

Milletvekilleri ve beraberindekilere Hz. İsa'nın dirilişini temsil eden kırmızı renge boyanmış yumurta ikram edildi. Gelenek olarak yumurta tokuşturuldu. Vali Vekili Süzer, Metropolit Özmen ve Başrahip Akyüz ile yumurta tokuşturdu. Metropolit Özmen, Mardin'in tarihten gelen farklı bir yapısı bulunduğunu belirterek, Diriliş Bayramı'na gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Özmen, "Mardin'de 4 dini bayram kutluyoruz. İkisi Müslümanların ikisi de Hıristiyanların bayramı. Birlikte

sergilediğimiz bu güzelliklerin, bu hoşgörünün dünyaya örnek teşkil etmesini istiyoruz. Dünyada savaşlar, hoşgörüsüzlükler, tatsızlıklar yaşanıyor. Bu güzel birlikteliğin ve bayramların bu olumsuzlukları ortadan kaldırmasına vesile olmasını diliyorum" dedi.

"KARDEŞLİK ORTAMININ DEVAMINDA HER CEMAATİN MUHAKKAK KATKISI VARDIR"

Saliba Özmen'in 4 bayramı birlikte kutluyoruz açıklamasına BDP'li Milletvekili Hasip Kaplan müdahale ederek Mardin'de Yezidilerin de 2 bayram kutladığını belirterek hep birlikte 4 değil 6 bayram kutladıklarını söyledi. Vali Vekili Yavuz Selim Süzer, bu topraklarda binlerce yıldan beri kavimlerin, dinlerin ve kültürlerin geçtiği yerler olduğunu ifade ederek, "Mardin bu dinlerin ve kültürlerin tezahürü bugün çok rahatlıkla görebilmektedir. Bugün Müslüman'ıyla, Süryani'siyle, Yezidi'siyle, Kürt'ü, Türk'ü

ile Arap'ıyla hep birlikte kardeşçe yaşıyoruz. Kardeşlik ortamının devamında her cemaatin muhakkak katkısı vardır. Devletin himayesi altında insanlar bayrama da çok rahatlıkla toplanmaktadır. Süryani kadim cemaati yüz yıllardan beri bu topraklardadır. Aynı bizler gibi toprakların sahipleridir. Hiçbir zaman aramızda ihtilaflar olmamıştır. Sıkıntı, problem olmamıştır. Kadim cemaatlerdendir. Süryani cemaati ile aramız her zaman iyi olmuştur. İyi olmaya da devam edecektir" şeklinde konuştu.

Ayini izlemek üzere İstanbul'dan Mardin'e gelen Zehra Güngör ise, "Ankara'dan Türkiye'ye bakıldığında sanki herkesin birbiri ile kavga ettiğini düşündüğünü ancak Mardin'e geldiğiniz de ise birbirinden farklı din ve ırklara mensup olsanız da herkesin birbiri ile barış ve hoşgörü içinde yaşadığına şahit olacaksınız" ifadeleri kullandı.

Ayini gözyaşları içinde izlediğini belirten Falay çifti ise, "Ülkemizin yurt içindeki ve yurtdışındaki sorunlarına çözüm bulmak isteyenler gelsin Mardin'deki bu atmosferi görsünler. Burada çok duygulandım. Keşke herkes buradaki birlikteliği gelip görse" diye konuştu.

"DÜNYAYA ÖRNEK OLARAK DA MARDİN'İ GÖSTERİYORUZ"

TBMM Maden Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti Bursa Milletvekili Mehmet Altan Karapaşaoğlu ise Süryaniler'in Türkiye için büyük bir anlam taşıdığını belirterek açıklamasını şunları söyledi:

"Bölgeye ziyaretimiz Paskalya Bayramı'na denk geldiği için Süryani vatandaşlarımızın bayramını tebrik edelim dedik. Dinler birbirinin devamıdır zaten. Gelişerek devam etmişlerdir. Süryanilik, Musevilik, Müslümanlık hepsi bir birini tamamlayan unsurlardır. Dinlerin bir arada kardeşçe birlikte barış içerisinde çalışmayı tevil etmiş olmalarını bunun bir işareti olarak görüyoruz. Bayramlarını tebrik ediyoruz, hayırlı olsun diyoruz. Dünyaya örnek olarak da Mardin'i gösteriyoruz. Buyrun buraya gelsinler nasıl bir ortam olduğunu kendileri görsünler."

MARDİN'DE SÜRYANİLER PASKALYA'YI KUTLADI
MARDİN'DE SÜRYANİLER PASKALYA'YI KUTLADI
MARDİN'DE SÜRYANİLER PASKALYA'YI KUTLADI
İHA
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2010 Pazar 14:16:00
Güncelleme :8 Nisan 2010 Perşembe 00:49:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hazakli IP: 91.48.142.xxx Tarih : 9.04.2010 02:54:54

BÜTÜN HIRISTIYANLARIN BAYRAMINI KUTLARIM.