7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

Süryanilerde bayramlaşmaya ilgi yok

Mardin'in Nusaybin ilçesi ile Suriye Arap Cumhuriyeti'nin El Haseki vilayetine bağlı Kamışlı Kaymakamları arasında imzalanan protokol ile her iki ülkenin Süryani vatandaşları da karşılıklı bayramlaşma ziyaretleri kapsamına alınırken Süryani Türk vatandaşlarının Noel bayramını Suriye'de geçirme imkanına ilgi göstermediği öğrenildi. 

Nusaybin Kaymakamı Yücel Gemici, Noel bayramını Suriye'deki akrabalarının yanında geçirmek isteyen Süryani Türk vatandaşlarının müracaatlarını kabul ettiklerini, ancak şimdiye kadar sadece 86 kişinin müracaat ettiğini açıkladı.
Kaymakam Yücel Gemici, geçmiş yıllarda Müslümanlara idari mektup kapsamında karşılıklı olarak akrabalarıyla bayramlaşma imkanı tanındığını, talebin gelmesi sonucunda Süryani vatandaşlara da aynı imkanın tanındığını söyledi. Gemici, Kamışlı Kaymakamı ve sınır yetkilileriyle yapılan protokol kapsamında Ağustos ayında 2 bin 300 Süryani Suriye vatandaşının Mardin ve çevresinde bulunan akrabalarıyla bayramlaşmak üzere Türkiye'ye giriş yaptığını ifade etti. Gemici, "Geçmiş yıllarda dini bayramlarda karşılıklı olarak 5 binleri bulan Müslüman vatandaşların karşılıklı bayram ziyaretleri sağlandı. Talep gelmesi üzerine Süryani vatandaşların da aynı haktan yararlanmalarını sağladık. Ağustos ayında 2 bin 300 Suriye vatandaşı Süryani, ülkemize geldi. Mardin ve çevresinde yaşayan 2 bin 300 Süryani vatandaşımızın Suriye'deki akrabalarıyla Noel bayramı geçirmelerini sağlama imkanımız var. Ancak bugüne kadar 86 kişi müracaat etti. Müracaat sayısının 100 kişiyi bulacağını sanıyorum. Gelecek yıllarda müracaatın daha fazla
olacağına inanıyorum'' dedi. 

Deyrulzafaran Manastırı Metropoliti Saliba Özmen, Süryanilere, Müslümanlara tanınan hakkın tanınmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Özmen, "Mardin'in tarihin derinliklerinden gelen, kültürel zenginliklerine yakışan da budur. Yıllardır aynı geleneklere sahip, birlikte kardeşçe yaşamayı bilmiş, sevinçlerini ve acılarını paylaşmış farklı dinlere mensup vatandaşların aynı haklardan yararlanması memnuniyet vericidir. Suriye'den fazla talep gelmesi normaldir. Çünkü Mardin'de görülecek, gezilecek tarihi zenginlikler fazladır. Biz kiliselere duyurularımızı yaptık, buna rağmen Suriye'ye gitmek isteyenlerin sayısı azdır" şeklinde konuştu.
Suriye'ye 31 Aralık'ta gidecek Süryani Türk vatandaşlarının 2 Ocak 2009 tarihinde geri dönüş yapacağı bildirildi.

iha
Yayın Tarihi : 24 Aralık 2008 Çarşamba 16:20:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?