3
Mayıs
2024
Cuma
MARDİN

Süryaniler'den kurban bayramı mesajı

Mardin ve çevresinde yoğunlukta yaşayan Süryani Cemaati adına Mardin-Diyarbakır Metropoliti Salibe Özmen, Müslümanlar'ın Kurban Bayramı'nı kutladı. 

Ortodoks Hıristiyan Dini'ne mensup Süryaniler'in ruhani lideri Mardin-Diyarbakır Metropoliti Salibe Özmen, gönül pusulalarının manevi güzelliklerle süslendiği ve kalplerin sosyal çağlayanlarla yıkandığı bu günlerde, önceki gün kutladıkları Doğuş Bayramı ve Müslümanlar'ın kutlayacağı Kurban Bayramı ile ruhani mevsimleri birlikte kutlamanın ayrıcalığıyla 2007 yılına daha büyük umutlarla açıldıklarını söyledi.

Bayram günlerini, "Sevgi ve paylaşmanın en çok yaşandığı günler, bayram günleridir. Bayramlarda beraber yemek yiyerek birbirimizle ekmeğimizi paylaşıyoruz, konuklara tuttuğumuz şekerle kalbimizi onlara açmış oluyoruz. Bayramlarda birbirimize yaptığımız ziyaretlerin ise ayrı bir anlamı vardır. Bu ziyaretlerde birbirimizin hal ve hatırını sorar, birbirimize selam getirmiş oluruz" cümleleriyle açıklayan Metropolit Özmen, "Türkiye'deki Müslüman kardeşlerimiz şahsında İslam Dünyası'nın mübarek Kurban Bayramı'nı şahsım ve cemaatim adına kutluyor, sevgi ve akıl gücünden beslenecek bir toplumsal yapılanma içinde huzur ve istikrar dolu yarınlar niyazıyla ülkemizin yöneticilerine ve kamuoyuna hayır dua ve saygılarımı sunuyorum" dedi. 

Bayramların sosyal bir sevginin enerjisini etrafa yaydığı, insani değerlerin derinliğine hissedildiği müstesna günler olduğunu ifade eden Metropolit Özmen, "Bugünlerin faydalarından yararlanabilmek için dikkatlerin sosyal duyarlılıklara ve içsel özgürlüğün gereklerine yönelmesi gerekiyor. Bu yöneliş, her istediğimizi yapmak değil, ne yapmamız gerektiğini bilme gücünü anlamamızı sağlayacaktır. Bu da insanın kendi değerini, yetkilerini, sınırlarını anlama ve kendisini geliştirme gücünün bir kaynağıdır. İnsanın özgürleşme ve olabildiği ölçüde kendi olma hakkı, sevgi gücünden gelir" şeklinde konuştu. 

İçinde bulundukları ruhani bayramların, dünyada yaşanan savaş ve hoşgörüsüzlüğü kardeşliğe ve hoşgörüye dönüştürmesine vesile olması için dua ettiklerini kaydeden Özmen, sözlerini şu şekilde sürdürdü: 

"Maalesef, bugün dünyanın bazı bölgelerinde yaşanan savaşları ve hoşgörüsüzlüğü, üzüntüyle izliyoruz. İnsanlar, her bakımdan acı çekiyor. Savaş ve hoşgörüsüzlüğü yenmenin yolu sevgiden geçiyor. Sevginin olmadığı yerde savaş da olur hoşgörüsüzlük de. Sevgi ve saygının olduğu yerde kardeşlik olur, sevginin olduğu yerde farklılıklara rağmen beraber yaşama olur ve sevginin olduğu yerde hoşgörü olur. Bu açıdan gerçekten de Mardin'de son yıllarda ister cemaatler arasında isterse de vatandaş ve yöneticiler arasında yaşanan kaynaşma, herkese örnek olacak güzelliktedir. Çok kültürlü, çok dinli ve zengin gelenekleri olan bir kentte yaşıyoruz. Mardin'deki bu farklılıklar ayrılık ve zıtlıklar değil, ama güzellikler üretiyor. Mardin, sevgi ve saygının bol olduğu, paylaşma ve muhabbettin çok olduğu bir kenttir. Mardin, farklılıklara rağmen harmoni içinde yaşamayı bilen kenttir. Allah, bu muhabbetimizi daha da arttırsın."
İHA
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2006 Cuma 13:14:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?