3
Mayıs
2024
Cuma
MARDİN

Tarihi mekanlarda hummalı çalışma

Açık hava müzesi görümündeki 7 bin yıllık tarihi dokusu ile dünyada Kudüs ve Venedik şehirlerinden sonra UNESCO tarafından üçüncü tarihi ve mimari sit kenti ilan edilen Mardin'de, yüzyıllardır hizmet veren tarihi mekanların restorasyonu devam ediyor.

Vali Temel Koçaklar'ın başlattığı restorasyon çalışmalarına hayırsever vatandaşlar ile zengin işadamları destek veriyor. Mardin merkezinde bulunan Latifiye ve Şehidiye camileri başta olmak üzere, 10'a yıkan binanın restorasyon çalışmaları devam ederken, Melik Mahmut, Sti Radviye camileri ile Zinciriye ve Kasımiye medreseleri gibi tarihi mekanların restorasyonları ise hayırsever iş adamları ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından tamamlandı.

Restorasyon çalışmalarında son olarak, İstanbul'da yaşayan Mardinli hayırsever işadamı Münir Çağlar, tarihi Sokul - Bakar'da (İnekler Çarsısı) bulunan 700 yıllık Latifiye Camii'nin giriş kapısı ile avlusunun restorasyonunu tamamladıktan sonra, caminin çevre düzenlemesini ve camiye bitişik kullanılamaz durumdaki binaların da restorasyonunu üstlendi. Giriş kapısının restorasyonu tamamlanan caminin avlusu ve dış duvar restore çalışmaları devam ederken, hayırsever işadamı Münir Çağlar, restore ettirdiği camide Vali Temel Koçaklar ve Belediye Başkanı Metin Pamukçu ile birlikte restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi.

Mardin'de başlatılan tarihi mekanların restorasyon çalışmalarının olumlu karşılandığını, herkesin bu işe gönül verdiğini belirten Vali Koçaklar, "Restorasyon çalışmaları, aslına uygun olarak yapıldığından, yeni bir uygarlığın tekrar dirilmesi anlamına geliyor. Restorasyon çalışmalarını üstlenmek, gönül işidir. Hayırsever işadamlarımız bu konuda yanımızda oldu. Mardinli vatandaşlarımız, tarihi yapılara daha iyi sahiplenmeye başladı. Bu durum, bizim için sevindiricidir. Birkaç yıl sonra Mardin'in kötü yapılaşmalardan tamamen kurtulacağına inanıyorum. Yaklaşık yedi bin yıllık tarihe sahip dinlerin, dillerin ve kültürlerin harmanlandığı güzel Mardin'de aslına uygun olarak restorasyonu devam eden tarihi mekanların bitirilmesi ile Mardinimizin güzelliğine güzellik katılacak ve Mardin'in, UNESCO'nun kültürel miras listesine girmesine biraz daha yaklaşmış olunacak" dedi.

Mardin'in inanç turizmi içerisinde önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çeken Vali Koçaklar, "İnancın şiiri, Anadolu uygarlıklarının merkezi olarak tanımladığımız Mardin, doğal güzelliklerle tarihi sergileyen, eşsiz zenginliklere ve zengin kültürel varlıklara sahip olan bir kentimizdir. Tarihin bize emaneti olan Mardin, sahip olduğu kültürel değerleri ve günümüze kadar taşınan yüreklerdeki engin sevgi, hoşgörü ve sevecenliğin doruk noktaya ulaştığı farklı kültürleri ve dinleri içinde harmanlamış, yoğurmuş, açık hava müzesi görünümü ile dünyada sayılı üç sit kentten birisidir. Gökyüzüne komşu olan Mardin, tarihi İpek Yolu ve uygarlıkların beşiği olarak bilinen verimli Mezopotamya Ovası üzerine kurulmuş efsane bir kenttir. Tarihin tanığı veya yaşayan tarih Mardin, binlerce yıl öncesine dayanan tarihin akışı içerisinde, insanlığın kültür mirası olan çok zengin bir mozaiktir. Bu mozaiği gün ışığına çıkaran hayırseverlere Mardin halkı adına teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Latifiye Camii'nin restorasyonunu üstlenen, İstanbul ve Bursa'da kurduğu fabrikalarla Rusya başta olmak üzere, bütün Avrupa ülkelerine ayakkabı ihracatı yapan Mardinli hayırsever işadamı Münir Çağlar, 700 yıllık Latifiye Camii'nin restorasyonu için hiçbir fedakarlıktan kaçınmadığını söyledi. İşadamı Çağlar, ısmarladığı özel kesme taşlar ve Türkiye'nin birçok bölgesinden getirdiği taş ustaları ile usulüne uygun gerçekleştirilen restorasyon sayesinde, caminin eski görünümüne kavuştuğunu ifade etti.

Kendisi için restorasyonun erken değil, aslına uygun bir şekilde yapılmasının önemli olduğunu vurgulayan Çağlar, "Caminin restorasyon çalışmaları için hiçbir fedakarlıktan kaçmıyorum. Mardin, gerçekten açık hava müzesi görümündeki tarihi dokusu ile, dünyada Kudüs ve Venedik şehirlerinden sonra 3. tarihi ve mimari sit kenti. Caminin tarihi dokusu karşısında hayran kalmamak mümkün değil. Mimar Sinan'ın ustalığa geçmeden önce gelip gördüğü ve ilham aldığı bu camiyi, ancak yerinde gördüğünüz zaman güzelliğinin farkına varırsınız. Restorasyon çalışmaları, caminin esası bozulmasın diye sabırla yapılıyor. Restorasyon işi, normal bir inşaat gibi değil. En kısa sürede tamamlamaya çalışıyoruz. Herkesin gönlünde, doğup büyüdüğü topraklara vefa borcunu ödemek yatar" dedi.
Hayırsever işadamı Münir Çağlar'ın, Latifiye Camii'nin restorasyon çalışmaları dışında, Yenişehir semtinde yine tam donanımlı bir sağlık ocağının yapımını üstlendiği öğrenildi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2005 Çarşamba 13:48:27
Güncelleme :27 Temmuz 2005 Çarşamba 13:52:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?