7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

Tarımda doğru gübreleme paneli

Nusaybin İlçe Tarım Müdürlüğü, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Uluslararası Potash Enstitüsü tarafından 'Tarımda Doğru ve Dengeli Gübreleme' konulu panel düzenlendi.

Nusaybin'deki Aydınlar Konaklama Tesisleri'nde düzenlenen panele, Nusaybin Kaymakamlığına vekaleten bakan Midyat Kaymakamı Mustafa Yılmaz, Uluslararası Potash Enstitüsü Batı Asya ve Kuzey Afrika Sorumlusu Michel Marchand, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Okur, aynı fakültede görevli Prof. Dr. Dilek Anaç, Prof. Dr. Nevin Eryüce, Mardin İl Tarım Müdür Vekili Veysi Abdussametoğlu, Nusaybin İlçe Tarım Müdürü Nevaf Kalkan ve ziraatçılar katıldı. İzmir Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevin Eryüce tarafından yapılan açılış konuşması sonrası söz alan Kaymakam Yılmaz, tarımla geçinen bir ilçede böyle bir panelin düzenlenmesinin sevindirici olduğunu belirterek, "Ülkemiz, teknoloji ve sanayi açısından ne kadar gelişirse gelişsin yine bir tarım ülkesidir. Tarım konusunda birçok AB ülkesinden daha büyük konumdayız. Ancak çiftçimizin fazla bilinçli olmamasından dolayı mahsul sonunda çok kayıp ortaya çıkıyor" dedi.

Kaymakam Yılmaz'ın konuşmasından sonra Prof. Dr. Bülent Okur, "Bazı toprak özelliklerinin toprak verimliliği ile olan ilişkileri"; Prof. Dr. Dilek Anaç, "Bitki beslemede toprak ve yaprak analizlerinin önemi"; Prof. Dr. Nevin Eryüce, "Gübrelemede potasyumun yeri ve önemi"; Tarımsal Araştırma Enstitüsü ziraat mühendisi Dr. Musa Büyük, "Pamuk tarımında gübreleme ve sorunları" ve ziraat mühendisi Ümit Çelik ise, "Nusaybin ve çevresinde kullanılan gübreler ile gübreleme sorunları" hakkında katılımcıları bilgilendirdiler.

Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Okur, "Bazı toprak özelliklerinin toprak verimliliği ile olan ilişkileri" konusundaki konuşmasında, GAP bölgesinin tarımdaki en büyük sorunlarından birinin fazla sulamayı engelleyen sistemin kurulmaması olduğunu kaydederek, "Çiftçi suyu fazla bıraktığı için zamanla toprak bozuluyor. İsrail, dünyanın en küçük ülkelerinden biri olmasına karşın damla sulama yöntemi sayesinde tarım alanında dünyaya hükmedecek dereceye gelmiştir" bilgisini aktardı.

Panel, çiftçilerin sorularının cevaplandırılmasıyla sona erdi.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2008 Çarşamba 18:53:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?