3
Mayıs
2024
Cuma
MARDİN

Temeli su alan okul büyük tehlikede

Derik İlçesi'nde, su kaynağı üzerinde inşa edildiği için çökme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan Barbaros İlköğretim Okulu, faciaya adeta davetiye çıkarıyor. 

Derik İlçesi'nde, 4306 sayılı yasa kapsamında ihale edilerek 2003 yılında yapılan ve belediye imar alanında arsası okul yeri olarak geçen Barbaros İlköğretim Okulu'nun zemin katında yağışlardan dolayı oluşan 30 santimetrelik su birikintisi, öğrenci ve velileri tedirgin etmeye başladı. Biriken su, kimi zaman elektrikli bir pompa yardımıyla, kimi zaman da hizmetliler tarafından kovalarla dışarı atılıyor. Derik Kaymakamlığı'nın başvurusu üzerine Milli Eğitim İl Müdürlüğü tarafından okulda inceleme yapmak üzere görevlendirilen teknik heyetin Nisan 2004 tarihinde yaptığı inceleme sonunda, zeminde biriken suyun kaynak suyu olduğu ve birikintinin sürekli devam edeceği tespit edildi. Heyetin, okulun bahçe duvarının yanında açılacak bir kanalla suyun tahliyesinin mümkün olduğunu rapor etmesine rağmen, bugüne kadar herhangi bir çalışmanın yapılmadığı öne sürüldü. 

Bu arada, dün geceden beri yağan yağmur, okulun ihate duvarının yıkılmasına neden oldu. Sabah saatlerinde okul müdürlüğünce Milli Eğitim İlçe Müdürlüğü'ne sözlü olarak haber verilmesi üzerine yetkililer, okulda incelemelerde bulundu. İnceleme sırasında okulun kuzey tarafındaki bahçe duvarının bir bölümünün yağmur ve sel sularının etkisiyle yıkıldığı ve buna bağlı olarak aynı yerdeki ağaçların tümünün zarar gördüğü, okulun kuzey bölümünün çamurla kaplandığı, okulun bahçe duvarının kalan bölümünün yıkılma tehlikesi içinde olduğu, okulun zemin katı ile kalorifer dairesinin duvar ve zeminden sızan sularla dolu olduğu ve büyük tehlike arz ettiği, kalorifer kazanının çalışmadığı, okulun büyük bölümünde duvarların çatladığı, okul içinin kurbağalarla dolduğu gözlendi. 

Birçoğu çocuklarını okula göndermeyen veliler, bu sorunun çözülmesi gerektiğini ifade ederek, "Okulun çökmesinden ve bir faciadan korkuyoruz. Bu sorunun bir an önce çözülmesini istiyoruz. Bir tehlike oluşmadan bu sorun çözülmelidir. 8 Nisan 2004'te basında çıkan haber üzerine Milli Eğitim İl Müdürlüğü'nden ve Bayındırlık'tan gelen teknik elemanlar, sorunu çözeceklerini kaydetmişlerdi; ancak hala aynı sorunlar devam ediyor ve insanlar, bu okula çocuklarını göndermek istemiyor. Üstelik bu okul, ilçede en modern ilköğretim okulu olarak biliniyor" dedi. Öğrenciler ise, "Okulun yıkılmasından çok korkuyoruz. Okul yıkıldıktan, bizler öldükten sonra mı yetkililer sesimizi duyacak" diyerek soruna bir an önce çözüm bulunmasını istedi.
İHA
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2006 Perşembe 13:23:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
fikret çağırdan IP: 85.108.233.xxx Tarih : 23.11.2006 22:28:49
bir derikli olarak bu haberi okuduğum an çok üzüldüm ve yetkililere bir öğrenci olarak sesleniyorum acaba okul büyük bir can kaybına uğradıktan sonra mı bir çözüm bulacaklar eğer öyleyse o çözümü yapmasınlar daha iyi ce sn.valimizin bu konuya el atmasını istiyorum yazlış tarihi :23.11.2006 saat 22:28