3
Mayıs
2024
Cuma
MARDİN

Ticaret odasından 2006 değerlendirmesi

Mardin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Mehmet Ali Tutaşı, 2006 yılının değerlendirmesini yaptığı basın toplantısında, "Oda olarak bu yıl bizim için yoğun ve başarılı geçti; ama iş adamı, esnaf ve tüccar için zor bir dönem oldu" dedi. 

MTSO Başkanı Tutaşı, Oda binasında düzenlediği basın toplantısında, bu yıl içinde hayata geçirdikleri projeler hakkında bilgi verdi. 

Mardin'in sahip olduğu stratejik konuma dikkat çeken Tutaşı, 2006 yılının en büyük kazanımının Mardin'in de komşu olduğu Suriye ile imzalanan serbest ticaret antlaşması olduğunu söyledi. 

Serbest Ticaret Antlaşması'nın yıllar önce odaları tarafından gündeme getirildiğini ve bu yönde bazı girişimlerde bulunduklarını hatırlatan Tutaşı, Suriye hükümetinin ülkedeki alt yapının geliştirilmesi yönünde uluslararası ihaleler açması yönünde kararlar aldığını, ön bilgi mahiyetinde 9-10 Aralık 2006 tarihlerinde Şam'da gerçekleştirilen konferansa yönetim kurulu üyelerinin öncülüğünde işadamlarıyla birlikte katılım sağladıklarını ifade etti. Suriye'de ayrıca Şam, Haseki, Halep ticaret ve sanayi odaları başkanları ve Suriye işadamlarıyla ikili görüşmeler yaptıkları bilgisini veren Başkan Tutaşı, 2006 yılında yaptıkları çalışmalar hakkında ise şu bilgileri verdi: 

"Odamız ve Milli Prodüktivite Merkezi ile ortaklaşa sürdürdüğümüz 'Verimliliği Artırma Projesi' kapsamında tüm sanayici ve tüccarımızın yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik eğitim hizmetleri verilmiş, 6 ay süren projemiz 2006 Nisan sonunda sona ermiştir. Yurt içinde çalışan nakliyeciler için alma zorunluluğu getirilen K türü belgeler için ilimizde bulunan nakliyeciler, başka illere gitmek zorunda kalacaklardı. Oda olarak ısrarlı talebimiz sonucunda 15 Şubat 2006 tarihinde yetki verilmiş, 2 bin 110 nakliyecimiz odamıza K türü belgeyi almak için başvurmuştur. Üyelerimiz için Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Ziraat Bankası ve Yapı Kredi Bankası'nın yanı sıra 2006 yılında da Garanti Bankası'yla 250 bin YTL'ye kadar düşük faizle kredi sağlamak amacıyla protokol imzalanmıştır. 25-27 Mayıs 2006 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilen Travel Turkey Fuarı'na turizmcilerimizle birlikte ve 20-24 Eylül 2006 tarihlerinde Diyarbakır'da gerçekleştirilen Ortadoğu-2006 5. Uluslararası Ortadoğu Endüstri Fuarı'na personel görevlendirilip stand açarak katılım sağlanmıştır." 

Başkan Tutaşı, son olarak 2006 yılında en önemli faaliyetlerinden biri olan; Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan KOBİ'leri temsil eden sivil toplum kuruluşlarına yönelik hibe programı için oda bünyesinde gıda laboratuvarıyla dış ticaret merkezi kurulması yönünde hazırladıkları projenin kabul edildiğini anlattı. 

Tutaşı, Mardinli iş adamı, esnaf ve tüccarın sorunlarını da gündeme getirerek, 2006 yılının kendileri için zor bir dönem olduğunu kaydetti. 2006 yılının esnaf ve sanayici için adeta bir kabus yılı olduğunu ileri süren Başkan Tutaşı, "Esnaf ve işadamı; Bağ-Kur, sigorta, kira, elektrik gibi borçlarını çok zor şartlarda, hatta birçok esnafımız Bağ-Kur primlerini, vergilerini borç ve faiz alarak ödemişlerdir. Birçoğu, günü dahi kurtarmaktan acizdir. Bununla beraber sıcak para bulamayanlar, tefecilerin eline düşmüşlerdir. Tüccar malını satamamaktan, ücretli ise düşen alım gücünden şikayetçidir. Esnaf, önünü görememektedir. Emekliler, tedirgindir. Kısaca, ekonomide büyük bir yangın vardır" dedi. 

İşadamlarının devletten alacakları konusuna da değinen Başkan Tutaşı, başta eczaneler ve müteahhitler olmak üzere işadamlarının devletten alacağı paraları alamadığını ve ticaret yapanların, iflasın eşiğine devlet eliyle getirildiğini öne sürdü.
İHA
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2006 Cuma 12:58:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?