7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

TOKİ Süryaniler için ev yapacak

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) yurtdışında yaşayan Süryanilere yönelik olarak 'Mardin Evleri' mimarisine uygun evler yapacak.

Valiliğin girişimleriyle oluşturulan proje, yurtdışında çalışan vatandaşlar ile geri dönmek isteyen Süryani vatandaşlara kolaylık sağlayacak.

Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar, Mardin ve ilçelerinde Süryani vatandaşların yoğunlukta yaşadığı köylerin muhtarları ve Süryani din adamlarıyla yaptığı toplantıda projenin tanıtımını yaptı. Vali Kılıçlar, son 30 yıl içinde çeşitli nedenlerle yurtdışına ve yurt içine göç eden Süryani vatandaşların geri dönüş arzularının bulunduğuna dikkati çekerek, kendi imkanlarıyla yaptırdıkları evlerin maliyetlerinin yüksek olduğunu, altyapılarının ise sorunlu olduğunu söyledi.

Kılıçlar, "Yurt dışında çalışan ve geri dönüş
yapmak isteyen vatandaşlarımız Elbeğendi ve Yemişli köylerinde kendi kültür ve yaşantılarına uygun evler yaptılar. Evlerin maliyetleri oldukça yüksek, altyapıları ise sağlıksız ve uygun değil" dedi.

TOKİ ile yapılan görüşmeler sonunda, yurtdışında çalışan ve geri dönüş arzusu içinde bulunan Süryani vatandaşlar için yeni bir yapı projesi geliştirildiğini ifade eden Vali Kılıçlar, TOKİ tarafından yapılacak evlerin altyapılarının da çağın koşullarına uygun olarak projelendirildiğini söyledi.

Kılıçlar, "Projenin amacı yurt dışında yaşayan ve köylerine geri dönüş yapmak isteyen Süryani vatandaşlarımızı istedikleri gibi bir eve kavuşturmaktır. Projede, ibadet yerleri, okul, çevre ve sokak düzenlemesi ile
yolların asfaltlanması gibi altyapı hizmetlerine önem verilecek. Bu proje TOKİ tarafından ilk kez yapılacağı için bir anlamda prestij projesidir. İsteyen diğer köylerimiz de bu projeden yararlanabilecek. Sizlerle, yurt dışında çalışan tanıdık ve yakınlarınızı proje hakkında bilgilendirmeniz ve geri dönüşleri için katkı sağlamanız için toplandık. Proje broşürü ve müracaat formlarını tanıdıklarınıza ve yakınlarınıza göndermenizi istiyorum" şeklinde konuştu.

Yöresel mimariye uygun olan projenin hayata geçirilmesi için her köyden en az 20 kişinin talepte bulunmasının gerektiğini vurgulayan Vali Mehmet Kılıçlar, evlerin iki ayrı tipte yapılacağını, maliyetlerin 187 bin YTL ile 170 bin YTL arasında değişeceğini belirtti.

Toplantıya katılan Deyrulzafaran Manastırı Metropoliti Saliba Özmen, projenin hayata geçmesi için yurt dışında çalışan Süryani vatandaşlara haber vereceklerini belirterek, TOKİ'ye ve projenin oluşumunda yoğun çaba gösteren Vali Mehmet Kılıçlar'a teşekkür etti.

TOKİ tarafından yapılacak evlerin projeleri ve müracaat formları Valilik web sayfasında yayınlandı.

.
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2008 Perşembe 14:17:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?