7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

Töre cinayetlerini önlemek için dernek

Mardin'de kadınlar tarafından töre cinayetlerini önlemek amacıyla 'Töre Cinayetlerini Önleme ve Kadın Potansiyelini Değerlendirme Derneği' kuruldu.

Töre Cinayetlerini Önleme ve Kadın Potansiyelini Değerlendirme Derneği (TÖRKAD) kurucusu Zeynep Alkış, töre cinayetlerini önleme konusunda toplumu bilinçlendirecek eğitici programlar; kadın potansiyelini her alanda değerlendirecek eğitsel, sanatsal, sosyal ve kültürel etkinlikler; kadın ve aile sağlığı konusunda projeler gerçekleştirmek ve kadın bilincini arttırmak amacında olduklarını söyledi.

Töre cinayetleri üzerinde çalışmalarda bulunacak olan TÖRKAD Derneği'nin, 'Bölgenin makus talihi' gibi gösterilen töre cinayetlerine farklı bir perspektif ve anlayışla yaklaştıklarını anlatan Alkış, "Bu çalışmaları sosyal bilimci, ilahiyatçı, eğitimci ve hukukçulardan oluşan bir heyetle gerçekleştirdik. Töre, denenmiş belli bir hayat biçiminin, işleyişini sağlamak için geleneğin geçerli olduğu anlaşılmış kurallarını haklılaştıran bir türü. Töre, değişmenin yavaş olduğu topluluğun ve o topluluğu kuşatan dış dünyayla ilişkilerinin muhafaza edilmesi için içeride kutsanması gereken bir manevi değerler manzumesini taşır. Bu, karı-koca ilişkisini kuşatan kayınvalide, kayınpeder, dayılar, amcalar vs arasında olur. Çünkü, modern kapitalist dönemden önceki tüm maddi ve manevi değerlerin üretimini denetleyip gerçekleştiren en asli organizasyon biçimi hanedir. Efendi-köle ilişkisi şeklinde düzenlenmiş hiyerarşik yapıda töre, herkesin bulunduğu yeri korumasını, altındakilere karşı ibiğini dik tutmasını, üstündekilere terbiyeli davranmasını sıkı sıkıya denetler. Küçük topluluk dış dünyayla ilişkilerini yeni bir biçimde kurabilirse, törelerin etkinliği azalır" dedi.

Törelerin hayatın içinde, hayatta oluşan kurallar olduğunu ifade eden Alkış, "Bunlar sosyo-ekonomik şartlar içinde kendiliklerinden oluşurlar. Uzun zaman yürürlükte kalır ve kendiliklerinden değişime uğrarlar. Yaptırımları, ayıplama ve dışlama, toplumun dışına veya aileden atma ve giderek öldürmedir. Bölgemizde mevcut olan feodal yapı ve içe dönük aile yapıları bu sorunun ana kaynağıdır. Bireysel olarak yapılan tercih veya hataların aile ve çoğunluğa mal edilmesinden ortaya çıkan ve genellikle ölüm ve büyük travmalarla sonuçlanan olayları töre cinayetleri olarak tanımlayabiliriz" diye konuştu.

Töre cinayetlerinin İslam dini ile yakından uzaktan hiçbir ilgisinin olmadığına dikkati çeken Alkış, İslamiyet'ten önce de töre cinayetlerinin yaşandığını kaydetti. Aynı zamanda AK Parti Mardin Kadın Kolları Başkanlığını da yürüten Alkış, bölgede yaşanan töre cinayetleri üzerine bir araştırma yapıp, araştırma sonuçlarını yetkili mercilere sunacaklarını sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Mart 2008 Pazartesi 13:58:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
fatih IP: 88.226.6.xxx Tarih : 9.03.2008 00:21:05

zeynep alkışın bu çıkışı tesadüf değildir kendi il kongresi yaklaşmış olup herkesin kendisinden uzaklaştığı ve nefret ettiği bir dönemde bu tarz bir çıkış yaparak itibarını toplamaya çalışyor ama itibarı yerle bir maalesef