8
Mayıs
2024
Çarşamba
MARDİN

Toz bulutu Mardin'i de esir aldı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki illerde etkili olan toz bulutları hayatı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor.

Suriye'ye sınır illerde daha yoğun oluşan toz bulutları dün akşamdan beri etkisini sürdürerek hayatı olumsuz etkiliyor.

Suriye ve Irak üzerinden kalkan çöl fırtınası yüzünden oluşan toz bulutları rüzgarın etkisiyle başta Mardin olmak üzere Güneydoğu illerini etkisi altına aldı. Mardin'de toz bulutları yüzünden görüş mesafesi 500 metreye kadar indi. Şehirde toz bulutları yüzünden vatandaşlar zor anlar yaşarken uzmanlar ise bronşit ve astım hastası olanları dışarı çıkmaması yönünde uyardı. Dışarıya çıkan bazı vatandaşlar maske takarken bazıları da bezle ağızlarını kapatmak zorunda kaldı. Esnaf ise iş yerlerinde oluşan tozları temizlemek için yoğun çaba harcadılar. Sahur vakti etkisini artıran rüzgarla birlikte şehri iyiden iyiye saran toz bulutu sabahın ilk ışıkları ile birlikte kendini daha fazla hissettirdi. Araçların ve evlerde bulunan eşyaların toz içinde kaldığı gözlendi.

Mardin'de bu yaz ikinci sefer yaşanan çöl fırtınası nedeniyle oluşan toz bulutları yüzünden doktorlar vatandaşları uyardı. Uzmanlar, Suriye ve Irak üzerinden esen rüzgarla birlikte gelen toz bulutunun birçok hastalığı tetiklediğini, mecburi kalınmadığı müddetçe vatandaşların dışarıya çıkmamaları gerektiğini söyledi.

Toz bulutları yüzünden dışarıya çıkmakta zorlanan öğrenciler ise okula gitmekte zorlandıklarını söylediler. Basra Körfezi üzerinden kalkan çöl fırtınası nedeniyle Mardin'de sık sık toz fırtınası yaşandığına dikkati çeken Faik Adıgüzel, son bir yıl içide ikinci kez toz bulutu ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Tarihi mekanları gezmek için Mardin'e gelen Gürsel Erginci ise, "30 yıl aradan sonra ilk kez kendi memleketime geldim. Hayatımda ilk defa bu kadar toz bulutu gördüm. Dün gece kaldığım yerde dışarıda yatmıştık. Uyandığımda nefes borularım tıkanmıştı. Her taraf toz bulutu yüzünden toz deryasına dönüştü" dedi.

Meteoroloji yetkilileri ise, toz bulutunun bir gün daha etkisini sürdüreceğini belirtirken, vatandaşları ve sürücüleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2008 Salı 15:19:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
abdurrahman IP: 85.106.229.xxx Tarih : 9.09.2008 16:12:05

Tozla kalsa iyi yakında taş yağar bunu bir keanara not edin.