5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Tuğgeneral Çitil davası başladı

Mardin'de 1993-1994 yılları arasında Derik Jandarma Komutanı olarak görev yaptığı dönemde 13 kişinin öldürülmesiyle ilgili olarak hakkında dava açılan Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Musa Çitil'in yargılanmasına başlandı.

Mardin Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, hakkında 765 sayılı eski TCK'nın "Birden fazla adam öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsi istenen sanık Çitil, Ankara Etimesgut Asker Hastanesi'nden aldığı 5 günlük istirahat raporunu avukatı aracıyla mahkemeye göndererek, katılmadı.

Duruşmada, müşteki sıfatıyla hazır bulunan 12 kişi, sanığın hazır edilmemesi nedeniyle beyanda bulunmak istediklerini mahkeme heyetine iletti.

Sanık avukatı Yurdakan Yıldız, müvekkili Çitil'in rahatsızlığı nedeniyle duruşmaya katılmadığını belirterek, "Kendisi hakkında bir kısım kişileri öldürdüğü iddiası ile kamu davası açılmıştır. Suç tarihi olarak belirtilen zamanlarda kendisi Derik İlçe Jandarma Komutanı idi. Biz yasanın ilgili maddeleri uyarınca yargılanabilmesi için izin alınması gerektiğini düşünmekteyiz. Bizce iddianame alelacele düzenlenmiştir. Zira müvekkilim görevli olduğu halde maktullerden Mehmet Faysal Ötün'ün ölümünden dahi sorumlu tutularak hakkında iddianame düzenlenmiştir" dedi.

Mahkeme heyeti, yaptığı değerlendirme sonucunda sanık avukatı Yıldız'ın talebinin reddine karar verdi. Müşteki avukatlarından Erdal Kuzu da davanın görüldüğü mahkemenin görevli olmadığını, söz konusu davanın Diyarbakır'daki TMK'nın 10. maddesi ile yetkilendirilmiş mahkemelerde görülmesi gerektiğini savundu.

Maktullerin ölümünün tek başına işlenebilecek suçlar olmadığını ileri süren Kuzu, "Biz bunun örgütlü yapı içerisinde emir ve direktifler doğrultusunda işlendiğini düşünmekteyiz. Bu nedenle görevsizlik kararını talep ediyoruz" dedi.

Heyet, avukat Kuzu'nun talebini, dosya incelemesinden sonra değerlendireceklerini bildirdi. Mahkeme ayrıca, sanık Çitil'in tutuklanması yönündeki talebi ise "Sanığın üzerine atılı suçun niteliği, delillerin karartılabileceği veya tanıklara baskı yapılacağı yönündeki somut olguların bulunmamasını" dikkate alarak reddetti.

Mahkeme heyeti, duruşmayı 25 Aralık 2012 tarihine erteledi.

Adliye çıkışında açıklama yapan Avukat Özdemir Türdoğan, sanığın, o döneme ait bildiklerini anlatmasını istediklerini belirterek, "Bizler bugün bu davanın özel yetkili mahkemeye gönderilmesi yönünde bir talebimiz oldu. Çünkü örgütlü suç kapsamında işlenmiş suçlardan bahsediyoruz. Gözaltılardan, zorla gözaltına alınmaktan, sahte evraktan ve daha birçok onlarca suçtan bahsediyoruz. Faili meçhul cinayetlere zaman aşımı uygulanmaz" dedi. 

AA
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2012 Perşembe 18:28:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?