3
Mayıs
2024
Cuma
MARDİN

Tüketici Hakları'nın korunması çalışmaları

Mardin Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Musa Öztürk, Mardin'de tüketicilerin, haklarını öğrenmeye başladığını söyledi.

2005 yılı çalışmaları hakkında İHA muhabirine bilgi veren Musa Öztürk, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne 50 kişinin başvuru yaptığını, bunlardan 14 dilekçenin tüketici lehine, 3 başvurunun ise tüketici aleyhine sonuçlandığını, 33'ünde uzlaşma sağlandığını kaydetti.
Tüketicilerin kendilerine verilen yasal hakları yaygın bir şekilde kullanmaya başladığını ifade eden Öztürk, "Tüketiciler, haklarını öğrenmeye başladı. Haklar konusunda gösterilen duyarlılık, üreticilerin tüketicilerle ilişkilerinde daha titiz davranmalarını sağladı. İyi gelişmeler yaşanıyor. Vatandaş kendisine verilen yasal haklarını sonuna kadar kullanmayı tercih ediyor. Böyle olması da gerekli. Satıcılar bunun farkına vardıkça, piyasada düzelme olacaktır. Geçmiş dönemlerde özellikle kapıdan yapılan satışlarla ilgili ciddi tüketici sorunlarıyla karşılaşıyorduk. Son dönemlerde bu şikayetlerde ciddi oranda azalma söz konusu. Ancak şimdi de özellikle cep telefonu satışlarıyla ilgili servis sorunlarından kaynaklanan şikayetlerde artış var. Bizler tüketicinin bu sorunları yaşamadan problemlerini mağazalarda çözüme kavuşturmasından yanayız" dedi.

Son 1 yıl içinde, sınır il olması sebebiyle Mardin'de yabancı uyruklu kişilerin bile seyyar satıcılık yaptığı yönünde duyumlar aldıklarını belirten Öztürk, merkez, ilçeler ve köylerde özellikle yaz aylarında, çevre illerden gelip kapıda satış yetki belgesi bulunmayan bazı şahıs ve firmalar ile yabancı uyruklu kişilerin üçüncü dünya ülkeleri ile Çin'den ülkeye kaçak yollarla giren ve garanti belgesi bulunmayan elektronik eşya ve dayanıklı tüketim mallarını getirerek pazarlama faaliyetinde bulundukları, tüketiciyi borç altına sokan ve tüketicinin itiraz süresini aşan satış sözleşmesi ile senet imzalattıkları duyumu alındığını söyledi.

Öztürk, bu konuda tüketicilerin mağdur duruma düşmemesi için satıcısından mutlaka satış sözleşmesi, cayma bildirim belgesi, kapıdan satış yetki belgesi, fatura, garanti belgesi bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi gerektiğini ifade etti. Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Musa Öztürk, kapıda satışlarla ilgili bir problemle karşılaşılması halinde zaman geçirmeden illerde Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü bünyesinde kurulu bulunan il tüketici sorunları hakem heyetlerine, ilçelerde kaymakamlık bünyesinde kurulu bulunan ilçe tüketici sorunları hakem heyetlerine, ayrıca '175 Alo Tüketici Hattı'na müracaat edilmesini istedi.

Ölçü ve ayar hizmetlerinde çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Öztürk, "İş yerlerinde gerekli denetimler yapılarak, ölçü ve tartı aletleri ani muayeneye tabi tutuldu. Bunlardan şartlara uygun olmayanlar tespit edilerek, idari para cezası verildi" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2006 Perşembe 21:42:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?