8
Mayıs
2024
Çarşamba
MARDİN

Tüketiciler hakkını aramaya başladı

Mardin Sanayi ve Ticaret İl Müdürü ve Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanı Musa Öztürk, tüketicilerin 2007 yılında kendilerine en çok cep telefonu ve banka işlemlerinden dolayı şikayette bulunduğunu söyledi.

2007 yılı çalışmaları hakkında İHA muhabirine bilgi veren Musa Öztürk, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne 98 kişinin başvuru yaptığını, bunlardan 86 dilekçenin tüketici lehine, 12 başvurunun ise tüketici aleyhine sonuçlandığın belirterek, yaklaşık 170'e yakın başvurunun ise kayıt altına alınmadan her iki tarafın görüşerek uzlaşması ile sonuçlandığını kaydetti. Vatandaşların aldığı ayıplı mal ve hizmetlerde, geçen yıllara oranla haklarını daha iyi aradığını belirten Öztürk, "Satın aldığınız mal veya hizmetin ayıplı olduğunu anlamanız durumunda; malın veya hizmetin teslim tarihinden itibaren 30 gün içerisinde satıcıya veya sağlayıcıya başvurarak; ödediğiniz bedelin iade edilmesini, malın ayıpsız olanıyla değiştirilmesini, ayıbın neden olduğu değer kaybının bedelden indirimini, ücretsiz olarak tamir edilmesini, tazminat isteme haklarından birisini talep edebilirsiniz" dedi.

Tüketicilerin kendilerine verilen yasal hakları yaygın bir şekilde kullanmaya başladığını ifade eden Öztürk, "Tüketiciler, haklarını öğrenmeye başladı. Haklar konusunda gösterilen duyarlılık, üreticilerin tüketicilerle ilişkilerinde daha titiz davranmalarını sağladı. İyi gelişmeler yaşanıyor. Vatandaş kendisine verilen yasal haklarını sonuna kadar kullanmayı tercih ediyor. Böyle olması da gerekli. Satıcılar bunun farkına vardıkça, piyasada düzelme olacaktır. Geçmiş dönemlerde özellikle kapıdan yapılan satışlarla ilgili ciddi tüketici sorunlarıyla karşılaşıyorduk. Son dönemlerde bu şikayetlerde ciddi oranda azalma söz konusu. Ancak şimdi de özellikle cep telefonu satışlarıyla ilgili servis sorunları ve bankalardaki işlemlerden kaynaklanan şikayetlerde artış var. Bizler tüketicinin bu sorunları yaşamadan problemlerini mağazalarda çözüme kavuşturmasından yanayız" dedi.

Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Öztürk, tüketici olarak bir problemle karşılaşılması halinde zaman geçirmeden illerde Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü bünyesinde kurulu bulunan il tüketici sorunları hakem heyetlerine, ilçelerde kaymakamlık bünyesinde kurulu bulunan ilçe tüketici sorunları hakem heyetlerine, ayrıca ''175 Alo Tüketici Hattı''na müracaat edilmesini istedi.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2008 Pazartesi 17:50:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
nesrullah yıldırım IP: 88.229.108.xxx Tarih : 20.01.2008 16:40:03

sayın başkanım ben kızıltepede oturuyorum benim kilimanın kompresörü yanmıştır garantisi vardır ama yapmıyorlar ben kızıltepe tüketici haklarına başvurdum bana hak verdiler ama kimse gene yapmadılar bana dediler mardine git orda başvur tüketici mahkemesine başvur dedi ben işçiyim mardine gelme imkanım yoktur mümkünse yardımcıolsanız iyi olur nesrullah yıldırım