5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

'Uçak almayı biliyor mayına para yok'

Abbas Güçlü İle Genç Bakış Mardin'deydi. Gündemin en sıcak maddesi mayın temizleme yasasını gençler ve bölge halkı tartıştı.

CHP Grupbaşkanvekili Kemal Anadol, Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen ve Gazeteci Tayfun Talipoğlu’nun konuk olduğu Abbas Güçlü ile Genç Bakış dün gece Mardin Artuklu Üniversitesi’nden canlı yayınla ekrana geldi. Programda bölgeden ve bölge halkından izlenimler de ekrana geldi.

Programda en çok toprak sahiplerinin sözleri dikkat çekiciydi. İhaleyi bize versinler, bir yılda komple hepsini temizleriz diyen toprak sahipleri, “Tırnaklarımızla sökeriz o mayınları. Yeter ki başka ülkelere vermesinler.” dedi. Toprak sahibi Emine Teyze; “Bu mayını nasıl koydularsa öyle çıkarsınlar. O topraklar bizim. Biz İsrail filan istemeyiz. Bizim dedemiz babamız o topraklarda yaşadı, çocuklarımız da orada yaşasın.

Ve programdan satırbaşları;

 Kemal Anadol’un Açıklamaları:

Başbakan uçak almayı biliyor, mayına gelince para yok

- Muhalefet daha önce bu konuyla ilgilenmiyordu diyorlar, bunlar gerçeği ifade etmiyor. Ben bu konuyla ilgilenirken Başbakan daha 21 yaşındaydı.

- Ben bugün buradayım iktidar nerde, grup başkanvekilleri nerede?

- Başbakan kendisine uçak almayı, devlet bankasından 750 milyon dolar kredi alarak damadına gazete-televizyon satın almayı biliyor ama sıra mayınlara gelince para yok.

 O Topraklar Kolu Bacağı Uçan Köylünün..

 - İşinize geldiği zaman “one minute” diyeceksiniz, işinize gelmediği zaman sermayenin milliyeti yoktur, geçmişte faşizan uygulamalarımız oldu diyecek, Cumhuriyet’e olan hıncınızı ortaya koyacaksınız. Öyle şey olur mu?

- O topraklar oralarda kolu bacağı havaya uçan, topraksız köylülerin. Biz bunun için önerge verdik ama reddedildi.

- Ben muhalefet milletvekiliyim iktidar yapın, bakan yapın beni temizleyeyim mayınları.

- GAP’a bu kadar yatırım yapılmış 7 yıldır sulama tesisatı oldu yerde duruyor. Bu toprakların ulusal gelire katkıda bulunması için sulama tesisatının tamamlanması lazım.

- Diyelim ki bu araziler 49 yıllığına yabancılara kiralandı, o halde Türk uyruklular çalışsın diyoruz. Bunun hakkında önerge verdik fakat AKP oylarıyla reddedildi.

- Bugüne dek hiçbir İsrail anlaşmasında CHP’nin imzası yoktur.

 Tamamen Göz Boyama!

- Dünyada sınırlarını 44 yıl gibi bir süre koyarak temizleten bir başka ülke var mı?

- Kabul edilen 2. madde; öncelikli olarak askerin temizlemesi, olmazsa Maliye Bakanlığı’nın temizlemesi, bakanlık da temizleyemezse yap-işlet-devret modelinin devreye girmesini öngörüyor. Otomatikman üçüncü seçeneğe sıra geliyor. Yani bu tamamen bir göz boyama.

 Mardin Milletvekilleri Nerede?

- Hangi nedenle olursa olsun insanların topraklarından koparılmasın ve oralara başkalarının getirilmesi haksızlıktır, adaletsizliktir.

- Bana göre bu temizliği yapmak Silahlı Kuvvetler’in görevidir.

- Eğer Ottowa Anlaşması’ndaki süre biterse 10 yıl daha ek süre tanınabilir. Şimdi bu acele niye?

- Mardin halkını bu konuda aydınlatmayı çok önemli bir görev saydım ve buradayım, Mardin milletvekilleri neden yok?

- Kim alırsa alsın, bir Türk firması da alsa biz karşıyız. Biz o toprakları yöre halkının almasını istiyoruz.

 Anasaya Mahkemesi’ne Gideceğiz

 - CHP, Cumhurbaşkanı yasayı onaylayıp, resmi gazetede yayınlandıktan sonra kesinlikle Anayasa Mahkemesi’ne gidecektir.

- Bir tek kamuoyundaki bilinç ve tepki hükümetin 1. ve 2. maddeler üzerinde yoğunlaşmasını sağlayacaktır.

- CHP olarak iktidarda olsaydık bu işi askere yaptırırdık. Sonuçta asker hükümetin emrinde. O olmazsa da parasını verip bu işi yaptırırdık.

- Bölgedeki su meselesi çok önemli. Ben CHP Grupbaşkanvekili olarak söz veriyorum, takipçisi olacağım.

Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen’in Açıklamaları:

 Askerin İşi Değil!

  Ottowa Anlaşması imzalandıktan sonra Türkiye'de ulusal mayın ajansları kurulmalıydı.

- Mayınların temizlenmesi askerin işi değil, ihale yoluyla yapılacak bir iştir. Ayrıca dünyada bu işi gönüllü yapan kuruluşlar var. Çünkü mayın insan haklarına aykırı bulunuyor ve dünyada mayına karşı büyük bir tepki var.

- Yap-işlet-devret modeli ucu açık ve anlamsız bir model.

- İdeal olan temizliğin milli mayın temizleme şirketlerinin yapması.

- Bu işin ticari yanı var. Burada 500-600 milyon dolarlık bir pazar var. Dolayısıyla dünyadaki tüm mayın temizleme şirketlerinin gözü Türkiye’ye dönmüş durumda.

- Kendi mayınını temizleyemeyen bir ülke nasıl bölgesel güç olur?

 O Bölgede Petrol Olabilir

- Önümüzdeki yıllarda özellikle Ortadoğu’da suyun önemi artacak. Çatışmalar, göçler başlayacak. Ve Fırat nehri o mayınlardan temizlenecek arazinin tam ortasından geçiyor. Bu topraklar sulandığında daha da kıymetli olacak. Dolayısıyla uluslar arası güçlerin gözü bu topraklarda.

- Türk Silahlı Kuvvetleri bu işi yapabilecek yetenektedir. Ama askerin başka işleri var, enerjisini oralara yöneltmek zorunda. Fakat mecbur kalınırsa asker bu işi yapar.

- Dünyada da bu işi sivil kuruluşlar yapıyor. Terörle mücadelede bir şehir vermekle, mayın temizlerken bir askerin bacağını kaybetmesi aynı şey değil.

- O bölgede petrol olabilir.

 Abbas Güçlü ise bugün Milliyet’te yayınlanan köşe yazısında Mardin ve programla ilgili şu ifadelere yer verdi:

 Türkiye’nin sorunları sanki azdı, şimdi onlara bir de mayınlı araziler eklendi. Meğerse ne kadar önemliymiş. Konuştukça yeni sorular akla geliyor. Ama cevap vermesi gereken kurumlar sus pus. Mayın Yasası’nın TBMM’de yasallaştığı saatlerde, biz de Mardin’de Artuklu Üniversitesi’nde aynı konuyu tartışıyorduk. Mardin, mayınlı arazilerin en fazla bulunduğu kentimiz. Mezopotamya Ovası’nın tam göbeğinde. 5 bin yıllık bir geçmişe sahip. Çeşitli dinlerin ve kültürlerin merkezi olmuş. Ama şimdi mayınların gölgesinde kalmış.

 Kırsaldaki bazı ilköğretim okullarında tek kız öğrencinin olmadığını duyduğumda şoke oldum. Türban öğretim kurumlarında çoktan serbest olmuş. Bol yıldızlı otellerde bile içki yasağı var. Ve böylesi bir ortamda mayınlardan kurtulmaya çalışıyorlar. Ankara’da kopan fırtına, henüz oralara gelmemiş. Bölgedeki uçsuz bucaksız toprakların birçok ülkenin gözlerini kamaştırması doğal. Bir sulansa bütün Ortadoğu’yu besler. Ama 150 kilometre ötedeki GAP’ın boşa akan sularını getiremiyoruz. Ve 3.5 saatlik tartışmanın sonu: GAP projesi neden bitirilmiyorsa, mayınlar da o yüzden temizlenmiyor!.. SMS anketi ise Türkiye’nin bu konudaki tavrını çok net ortaya koydu. Soru, ‘TBMM’nin çıkarttığı Mayın Yasası’nı, Cumhurbaşkanı onaylasın mı?’ şeklindeydi. Yüzde 96 hayır çıktı.

Mardin, en parlak günlerini Artuklu Beyliği döneminde yaşamış. Üniversiteye de bu yüzden bu ad verilmiş.

mardinimiz.com
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2009 Cuma 14:31:40
Güncelleme :6 Haziran 2009 Cumartesi 10:29:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?