7
Mayıs
2024
Salı
MARDİN

Uzmanlardan tuvalet eğitimi uyarısı

Türkiye'de 4 yaş üstü her 100 çocuktan 10 ile 20'sinin altını ıslattığına dikkati çeken uzmanlar aileleri çocukların tuvalet eğitimi almaları konusunda uyardı.

Mardin Kadın Doğum Hastanesi Başhekimi Dr. Fettah Oğuz, çocuğun sosyal gelişiminin önemli bir parçası olan, ancak zamanında verilmeyen tuvalet eğitiminin, bireyin, erişkin yaşlara kadar altını ıslatma probleminden kurtulamamasına yol açtığını söyledi. Tuvalet eğitimini kazanmanın çocuğun hayatında önemli bir gelişimsel olay olup doğru şekilde yapılmadığı zaman hem çocuk için ve hem de aile için hoş olmayan durumlar oluşturabileceğine dikkati çeken Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Fettah Oğuz, "Bu eğitim genellikle 1.5-2 yaşları arasında başlamakla birlikte, kimi çocuklar için sadece birkaç gün, bazıları için ise birkaç ay sürebilir. Tuvalet kontrolünün kazandırılmasından önce çocukta iki öğenin gözlenmesi gerekir; birincisi çiş ve kaka hareketleri günün belli zamanlarında meydana gelmelidir. İkincisi ise çocuk en az iki saatlik aralar ile kuru kalmalıdır" dedi.

Çocuğun tek başına tuvalete gidebilmesi, soyunma ve giyinme becerilerini kazanması, tuvaletinin geldiğini ifade edebilmesi için aileye büyük görevler düştüğünü anlatan Dr. Oğuz açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:

"Öncelikle çocuğun çiş ve kakasını yaptığı saatler belirlenir ve önce gündüz eğitimine başlanır. Eğitim başlangıcından itibaren alt bezi gündüz saatlerinde bağlanmamalıdır. Belirlenen tuvalet saatlerinden 10 dakika önce çocuğun tuvalete veya lazımlığa oturması sağlanır ve 5-10 dakika arasında oturduktan sonra boşaltım gerçekleşirse çocuk takdir edilir. Eğer boşaltım gerçekleşmemiş ise bir şey söylenmeden tuvaletten çıkarılıp 5 dakika başka bir etkinlik ile uğraşıldıktan sonra tekrar tuvalete girmesi sağlanır. Tuvalette çiş ve kaka yapması durumunda ödüllendirilir. Tuvalet kontrolünü kazandırmaya çalışırken çocuk kaza ile altına yaptıysa cezalandırılmamalı, hiç konuşmadan altı değiştirilmelidir. Gündüz tuvalet becerisini en az yüzde 70 kazandıktan sonra gece tuvalet eğitimine başlanır. Çocuğa akşam verilen sıvı miktarı uyumadan 2 saat öncesinden kesilir veya ihtiyaç halinde çok az verilir. Uyumadan önce çocuğun tuvalete girmesi sağlanır ve sabah kuru bulunması durumunda mutlaka ödüllendirilir. Çocuk yattıktan en az 1 saat sonra uyandırılır ve her seferinde; önceki gün eğer kuru ise 5-10 dakika geç, eğer ıslak ise 5-10 dakika erken uyandırılıp tuvalete götürülür. Bu şekilde sistematik olarak devam edilirse gece tuvalet eğitimi sağlanabilir."

Dr. Oğuz, çocuklara verilecek tuvalet eğitiminde anne ve babalara ayrıca şu önerilerde bulundu:

"Mutlaka bir plan yapmaları, sabırlı olmaları ve çocuğu hiç azarlamamaları, her aşamada çocuk ile konuşmaları ve olumlu gidiyorsa her seferinde ödüllendirmeleri, çocuğa 'Ay ne pis kokuyor' şeklinde tiksindirici sözler söylememeleri, tuvalet kontrolündeki başarısızlığı otoritelerine saldırı olarak görmemeleri, kız çocuklarında annenin, erkek çocuklarda babanın çocuğa model olmaları, tuvalet eğitimini zevkli bir oyun haline dönüştürmeleri gerekmektedir."

İHA
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2008 Perşembe 18:36:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?