3
Mayıs
2024
Cuma
MARDİN

Valilikten toplu mezar açıklaması

Mardin Valiliği, Nusaybin İlçesi'ne bağlı Akarsu Beldesi Koru Köyü'nde tesadüfen ortaya çıkan toplu mezarın 'Ermeni katliamı' ile ilgisinin olmadığını açıkladı. 

Vali Mehmet Kılıçlar'ın imzasıyla yapılan açıklamada, "İlimiz Nusaybin İlçesi'ne bağlı Koru Köyü'nde vefat eden bir vatandaşımıza ait mezar kazımı sırasında ortaya çıkan kaya mezarla ilgili bölücü terör örgütü yanlısı yayın yapan bir televizyon kanalı tarafından, 'Ermeniler'in katledilerek toplu halde mezara konulduğu' şeklinde verilen haber üzerine, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü uzmanları tarafından söz konusu köyde inceleme yapılmıştır. İncelemede, söz konusu mezarın, Nusaybin İlçesi'ne bağlı Koru Köyü'nün doğusunda bulunan onlarca kaya mezardan biri olduğu tespit edilmiştir" denildi. 

Ortaya çıkarılan kaya mezarların, geç Roma dönemiyle erken Bizans dönemi aile mezarları örneklerinden biri olduğunun tespit edildiği bildirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 

"Benzer örneklerine çevre köylerde de sık rastlandığı müşahede edilmiştir. Anadolu mezar geleneği içerisinde kaya mezarları ayrı bir özellik sergilemektedir. Anadolu uygarlıklarına ait kaya mezarlıkları oldukça yaygın olup, mezar yapıları kişilerin ekonomik durumlarına ve konumlarına göre farklı mimari yapı taşımaktadır. Binlerce yıl öncesine ait olduğu tespit edilen kaya mezarları, bölücü terör örgütü yanlısı yayın yapan TV kanalı tarafından yanlış yansıtılmıştır. Söz konusu haberin gerçekle ilgisi bulunmamaktadır." 

Bu arada, Roj TV'de toplu mezarlığın Ermeni katliamına ait olduğunun iddia edilmesine tepki gösteren vatandaşlardan Abdulkerim Demir, "Roj TV'nin bu yönde bir haber yapmasının, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde insanları vahşi olarak gösterme çabasından kaynaklandığını" ileri sürdü.
İHA
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2006 Cuma 15:58:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?