5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Vatandaşa kaçak kömür uyarısı

Mardin Çevre ve Orman Müdürlüğü, kış mevsimi öncesi hava kirliliğinin önlenmesi için vatandaşları kaliteli kömür konusunda uyardı.


Kış mevsimi öncesi vatandaşları mağdur duruma düşmemesi kaçak ve kalitesiz kömüre karşı uyaran İl Çevre ve Orman Müdürü Fahrettin Ay, Yetki ve Uygunluk Belgesi olmayan kömürlerin kaçak kapsamında ele alındığını söyledi. Belediye ekipleriyle ortaklaşa kent merkezinin yanı sıra Ortaköy, Yalım ve Kabala beldelerini kapsayan merkez ilçe sınırları içinde denetim çalışmalarına hız verdiklerini belirten Fahrettin Ay, kömür satışı yapan yerlere ani baskınlar gerçekleştirildiğini kaydetti. Yapılan denetimlerde Mardin'de kömür dağıtımı için alınan numunelerin, Hava Kirliliği Kontrol Laboratuarı'nda incelenerek kriterlere uygunluğunun tespit edildiğini belirten Ay, vatandaşları kaçak kömür kullanmamaları yönünde uyararak, kaçak kömür satan ve kullananlara 50 YTL ile bin YTL arasında para cezası verildiğini hatırlattı.


Vatandaşların daha temiz bir hava soluyarak yaşamasını için 'Hava Kirliliği Denetimi' çalışmalarının devam ettiğine söyleyen Ay, "Mardinliler, belgesi olmayan kömürleri satın almamalı. Kalitesiz kömür ucuz görünür, ama yeterli ısı vermediği için pahalıdır. Ayrıca, hava kirliliğine de neden olur. Kalitesiz ve kaçak kömür satanların yanı sıra kullananlar hakkında da yasal işlem yapılmaktadır.

Kömür denetimlerimiz aralıksız sürecek. Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için aldıkları kömüre dikkat etmeleri gerekir. Kömürle ilgili şikayetler müdürlüğümüze veya belediyeye yapılabilir. Mardin'de yapılan denetimlerin amacı halkın, çocukların daha temiz bir çevrede, temiz hava soluyarak yaşamasının sağlanması ve kentteki yaşam kalitesinin arttırılmasıdır. Hep beraber daha iyi şartlarda yaşamak için kaliteli kömür kullanalım" dedi.


Kömür satıcılarını, nakliyecileri ve apartmanları sürekli denetlediklerini ifade eden Ay, "Apartmanlarda yapılan denetimlerde bulunan kömürün boyut, kalori ve yanar kükürt değeri açısından uygun nitelikleri taşımadığının saptanması halinde, derhal ilimiz mücavir alanı dışına çıkartılması ve bunun belgelenmesi istenmektedir. Yapılan ikazlara rağmen uygun olmayan kömürün il dışına çıkartılmaması veya tekrar niteliksiz kömür getirilmesi durumunda bin YTL'ye kadar olan idari para cezalarının verilmesi söz konusudur. Kömür satan esnaf da yapılan denetimlerde, uygun nitelikli olmayan kömürlerin satışının yapıldığının tespiti halinde Çevre Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince 28 bin 393 YTL, olayın tekrarı halindeyse cezanın bir misli arttırılarak idari para cezası verilmesi söz konusu olacaktır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2007 Pazartesi 17:05:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?