29
Nisan
2024
Pazertesi
MARDİN

Vekile kaçakçılık cezası

Mardin Bağımsız Milletvekili Bölünmez, akaryakıt kaçakçılığından 26 trilyon lira cezaya çarptırıldı.
Mardin Bağımsız Milletvekili Süleyman Bölünmez’in şirketi, akaryakıt kaçakçılığı soruşturmasında, evrakta sahtecilik ve akaryakıt kaçakçılığı yaptığı suçlamasıyla 26 trilyon lira para cezasına mahkum edildi.

Daha önce akaryakıt kaçakçılığı suçlamasından 7 ay hapis yatan Bölünmez, milletvekili seçilince dokunulmazlık kazandı ve yargılanamadı. Bölünmez ile ilgili "Teşekkül halinde akaryakıt kaçakçılığı" nedeniyle dokunulmazlığının kaldırılması ile ilgili dosya, TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’nca dönem sonuna bırakıldı.

Bölünmez ile ilgili dokunulmazlık tezkeresi önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek.

Bölünmez ile ilgili soruşturma 2003 yılının Eylül ayında başladı. Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Nisan 2004’te tamamladığı soruşturmada, Bölünmez’in sahibi olduğu şirketin, kaçak yoldan piyasaya sürdüğü kalitesiz akaryakıt ile trilyonlarca lira haksız kazanç elde ettiği belirlendi.

Savcılık’ın Bölünmez ile ilgili fezlekesi Adalet Bakanlığı tarafından Başbakanlığa gönderildi. Başbakanlık da Bölünmez’in yasama dokunulmazlığının kaldırılması hakkındaki tezkereyi Meclis’e havale etti.

 Tezkere, Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’nda ele alındı. Karma Komisyon, dosya ile ilgili işlem yapılmasını dönem sonuna erteleyerek, raporunu TBMM Kanunlar ve Kararlar Müdürlüğü’ne gönderdi.

Bölünmez’ün raporu, önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu’nda okunacak, itiraz olmazsa görüşülmeden dönem sonuna ertelenecek.

KAÇAKÇILIK NASIL OLDU?

Edinilen bilgiye göre, Bölünmez’in ceza almasına neden olan kaçakçılık olayı şöyle gerçekleşti: Bölünmez’in sahibi olduğu petrol firması İzmir Aliağa Petrol Rafineri’sinden 1 milyon 600 bin ton akaryakıt alarak bunu Silver Es adlı tankere yükletti. Resmi evraka göre bu akaryakıtın 515 tonunun Antalya’ya, geri kalanın ise Mersin’de bulunan Siyam petrolcülük depolarına boşaltılması gerekiyordu. Fakat motorinin hepsi Antalya’da depolara boşaltıldı. Tanker Antalya’dan demir aldıktan sonra Türk karasularının dışına çıkarak açık denizde litresi 200-300 bin liradan başka ülkelerden getirilen kalitesiz akaryakıtla değiştirildi. Kalitesiz akaryakıt tankere yüklenerek Mersin’deki depolara boşaltıldı. Depolardan alınan numunelerde motorinin Aliağa’dan yüklenen motorin olmadığı belirlendi.

Sabah Gazetesi
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2004 Cuma 11:18:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?