8
Mayıs
2024
Çarşamba
MARDİN

Yasağın kaldırılmasına destek

AK Parti ve MHP'nin birlikte hareket ederek TBMM'de Anayasa maddesinin değiştirilerek başörtüsü yasağının kaldırılması Mardin'de sevinçle karşılandı.


Mardin'de ileri gelen siyasetçi, iş adamı ve sivil toplum örgütü temsilcileri yasağın kaldırılması ile Türkiye'deki demokratik açılımların daha da hızlanacağını ümit ettiklerini ifade etti.


Anavatan Partisi Eski İl Başkanı Süleyman Çelik, yüksek öğrenimde yıllardır kıyafetleri yüzünden hiçbir yasak olmamasına rağmen binlerce kızın mağdur edildiğini belirterek, üniversitelerde baş örtüsü yasağının kaldırılması kararını sevinçle karşıladıklarını söyledi. Siyasetçinin ana misyonunu 'toplumun duygu ve düşüncesine tercüman olmak' olarak değerlendiren Çelik, gündemde olan üniversitelerde baş örtüsü yasağının kaldırılması konusuna değindi. Anavatan Partisi'nden bir süre önce istifa eden Çelik, "Eğer sorun varsa o sorunu siyaset kurumu çözmek zorundadır. İşte yüksek öğrenimde yıllardır kıyafetleri yüzünden hiçbir yasak olmamasına rağmen binlerce kızımız mağdur edildi. Artık birileri kadınlarımızı ayrıştıran, ötekileştiren anlayışa dur demesi gerekiyordu. Toplumun geleneklerini, örfünü, dini değerlerini küçümseyen bir siyasetçinin, toplumu ne derece temsil edebileceği de ciddi bir tartışma konusudur. Gelişmiş ülkelerde insana verilen hak ve özgürlüklerin bizim ülkemizde de verilmesi için
çalışmalara devam edilmesi gerekir" dedi.


Memur Sen Mardin Şubesi de üniversitelerde baş örtüsünün serbest bırakılmasına imkan sağlayan Anayasa değişikliğine destek verdi. Meclis'te oylamaya sunulan ve kabul edilen teklifin ülkenin geleceğine önemli katkı sağlayacağını belirten Memur Sen Şubesi Basın Sözcüsü Mahmut Yiğit, yıllardan beri birçok insanın mağduriyetine sebep olan ve hiçbir kanuni dayanağı bulunmayan fiili baş örtüsü yasağının kaldırılmasının büyük bir başarı olduğunu söyledi. Yiğit, insanların kahir ekseriyetini teşkil eden inanç, kültür ya da örfünden dolayı bir şekilde örtünen kadınlarımızı eğitim hayatından sosyal, siyasal ve kültürel hayattan dışlamayı hedefleyen ilkel, anlamsız, gereksiz ve kanuni olmayan baş örtüsü yasağının sadece üniversitelerde değil orta ve liselerde dahil olmak üzere kamu kurum ve kuruluşların tümünden kaldırılması gerektiğine inandıklarını söyledi. Mahmut Yiğit, tesettürleri ile hayatın her alanına girip kendine, çevresine ve toplumuna faydalı olmak isteyen insanlarımıza engel olmanın makul hiçbir gerekçesi olamayacağı gibi böyle bir yasak koymanın da kimsenin hakkı olmadığını söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2008 Pazar 11:37:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?