5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

Yine toz bulutu kabusu

Mardin'de etkili olan Suriye üzerinden gelen toz bulutu kentte hayatı olumsuz etkiliyor.

Toz bulutunun önlenmesi için çalışma başlatılmasını isteyen Mardin Çevre Ekoloji ve Yaban Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Nusret Çakar, temizlenmiş mayınlı alanlara tozu tutabilme özelliği olan yüksek ağaçların dikilmesi gerektiğini söyledi.

Daha önceleri yılda bir kez gelen toz bulutu son zamanlarda sıklıkla yaşanmaya başlayınca tarihi kent, toz bulutu ile savaşır hale geldi. Dün akşam saatlerinde başlayan ve bugün de etkisini sürdüren toz bulutu, kentte yaşamı olumsuz yönde etkiliyor. Kenti etkisi altına alan toz bulutu yerli ve yabancı turistlerin tarihi kente ilgisini de olumsuz etkiliyor.

Yukarı Mezopotamya ovasını saran toz bulutu, Kızıltepe ve Nusaybin ilçesi ile çevre köyleri de etkiledi. Trafik ekipleri, sis lambalarını yakmaları ve yavaş seyretmeleri konusunda sürücüleri sürekli uyarırken, Çocuk hastalıkları uzmanı Dr. A. Fettah Oğuz, toz bulutu olduğu sürece bebek ve çocukların zorunlu olmadıkça dışarı çıkarılmamaları tavsiyesinde bulundu. Doktorlar, astım, kalp ve solunum yolu hastalığı bulunanlar ile yaşlılarında toz bulutu havasına dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

Mardin Çevre Ekoloji ve Yaban Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Nusret Çakar, iki günden bu yana devam eden toz fırtınalarının değişik yer ve dönemlerde doğaya insan eli ile müdahale sonucu ortaya çıktığı gerçeğini göz önünde bulundurmak gerektiğini söyledi.

Çakar, "Yaklaşık bir yıldan bu yana toz fırtınalarını önlem için gerekli çalışmaların yapılmasını talep ettik. Ne yazık ki bu talebimiz halen yerine gelmedi. Bu konuda da kamuoyunu aydınlatmak amacıyla bir çok açıklama yaptık sonuç konuşulmakla
kalındı. Bir an önce toz fırtınalarına karşı sınır yakınlarında ve mayınlı sahanın tümüne tozu tutabilme özelliği olan kuraklığa dayanıklı yüksek ağaçların dikilmesi gerekmektedir" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2009 Perşembe 13:58:54
Güncelleme :21 Mayıs 2009 Perşembe 14:07:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?