5
Mayıs
2024
Pazar
MARDİN

YÖK Başkanı'na Kürt Dili brifingi

Mardin'de Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Koordinasyon Kurulu toplantısına katılan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Artuklu Üniversitesi bünyesinde açılması düşünülen Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü ile ilgili olarak üniversite rektöründen brifing aldı.

Mardin'de Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün açılması için YÖK Genel Kurulu'na sunulmayı bekleyen tasarıyı hatırlatan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, bölge dillerinin araştırılması için Mardin Artuklu Üniversitesi'nin yaptığı çalışmaları başarılı bulduğunu söyledi. Bölge insanının konuştuğu dillerden olan Kürtçe'nin akademik anlamda da öğrenilmesi gerektiğini söyleyen Özcan, "Bu konuda YÖK olarak üzerimize düşen herşeyi yapmaya hazırız. En büyük zorluk eleman. Bu dilde yüksek lisans ve doktorası olan olmadığı için bunları yetiştirmeyi düşünüyoruz" dedi.

YÖK Başkanı Özcan'a brifing veren Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, söz konusu bölümü kurmak amacıyla üç öğretim üyesini üniversite bünyesine kazandırdıklarını belirterek, dünyada ve yakın komşu ülkelerdeki Kürdoloji bölümleriyle bağlantılar kurduklarını bildirdi.

Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün, geleceğin Kürt dili ve edebiyatı uzmanlarının modern araştırma teknikleriyle donatılmasını, bilimsel yöntemlerle hazırlanmış çalışmalara zemin oluşturulmasını, Kürt dili ve edebiyatı alanında yetkin araştırmacılar yetiştirilmesini, bu alanda arşiv, müze ve kütüphane gibi kurumlara uzmanlık eğitimi vermesini amaçladığına vurgu yapan Rektör Prof. Dr. Omay, Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün, öğretim üyesi kadrosu, kaynakları ve programı ile bu alanda bilimselliği ön planda tutan bir merkez olmayı hedeflediğini sözlerine ekledi.

Rektör Omay daha sonra YÖK Başkanı Özcan'a plaket vererek desteklerinden dolayı teşekkür etti. Şarkiyat Enstitüsü Müdürü Dr. İbrahim Özcoşar ve Öğretim Görevlisi Selim Temo da birer sunum yaparak açılacak olan Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü hakkında akademik bilgi verdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 17 Temmuz 2009 Cuma 18:00:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sevda dan IP: 88.229.106.xxx Tarih : 17.07.2009 21:08:15

allahım yarabbim iki gerçek sevimsiz insan bu kadarmı sevimsiz tipsiz olur .bu tür tiplerden kusacağım geliyor.