3
Mayıs
2024
Cuma
MARDİN

Zengin dönüşü...

Terör yüzünden Mardin'deki köylerinden kaçan Süryani aileler, bir gün geri dönmek umuduyla para biriktirdiler. Şimdi, köylerinde bu paralarla yapılan lüks villalara yerleşmek için gün sayıyorlar

Mardin'in Midyat ilçesine bağlı köyler, Süryaniler'in yaşadığı önemli merkezlerden biriydi. Ancak terör nedeniyle, 10 yıl önce yüzlerce aile çeşitli ülkelere göç etti. Avrupa'da istedikleri yaşamı bulamayan Süryaniler, şimdi yeniden köylerine dönmeye hazırlanıyorlar.


Süryaniler'in önemli manastır ve kiliselerinin bulunduğu Turabidin (Kullar Dağı) eteklerinde kurulu Elbeğendi köyünde şu sıralar büyük bir hareketlilik yaşanıyor.
Çocuklarıyla birlikte eski köylerine dönmek için sabırsızlanan 25 Süryani aile, bölgede dubleks ve tripleks villalar yaptırıyor.
Avrupa'daki Süryaniler, bir gün doğup büyüdükleri topraklara dönebilmek için önce İsviçre'de Kafru (Elbeğendi) Köyü Kalkındırma Derneği'ni kurdular. Ardından da dernek başkanı Yakup Demir'i köye gönderdiler ve 10 yılda biriktirdikleri paralarla eski evlerinin hemen yanında, projeleri Avrupa'da hazırlanan villalar inşa ettiler.

Sıra spor tesisinde
Tamamen Midyat taşından yapılan 14 villaya Mardin Valiliği de altyapı desteği verdi. Aileler, Avrupa'da doğup büyüyen çocuklarını köyde tutabilmek için yüzme havuzlu bir spor kompleksi de yaptıracaklar.
MİLLİYET
Yayın Tarihi : 28 Temmuz 2005 Perşembe 15:48:35
Güncelleme :29 Temmuz 2005 Cuma 13:38:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?