4
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Amerikan askerlerinden kayıp şoförün ailesine tehdit iddiası

Irak'ta Amerikalılar tarafından vurulduğu ileri sürülen ve daha sonra kaybolan şoförün yakınlarını, Amerikalı askerlerin tehdit ettiği iddia edildi.

Irak'a 6 ay önce yük götüren Mardinli Türk şoförü Şehmus İlan'ın, Bağdat yakınlarında bulunan Saddam Hüseyin Sarayı'nın önünde ABD'li askerler tarafından vurulduğu öne sürülmüştü. İlan'ın vurulduktan sonra kaybolması üzerine aramaya çıkan yakınları, bilgi almak için gittikleri Musul'daki Amerikan askerlerinin, dosyayı kapatmak için kendilerine önce 7 bin 500 dolar para teklifinde bulunduğunu, kabul etmemeleri üzerine ise tehdit ederek önlerine koyulan dosyayı kapatmak üzere imzalamaya zorladığını iddia etti.

Altı aydan beri kaybolan kardeşlerini bulmak için kendilerine sayısız çelişkili haberler verildiğini ve hepsini araştırmalarına rağmen, bir sonuca ulaşamadıklarını söyleyen kayıp Türk şoförün yakınları, Amerikalı askerler hakkında savcılığa ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuruda bulunduklarını ifade etti. Şehmus İlan'ın kardeşi Murat İlan, "Bir ay önce Amerikalı Yüzbaşı Andrew Cuqoff'tan bir mail geldi, beni Irak'a çağırdığını söyledi. Bizi Irak'a davet eden ABD'li yüzbaşı ile görüşmek için geçtiğimiz hafta Bağdat kentine gittim.

Burada ABD'nin Bağdat'ta kurduğu ve 2 bayan hakimin de katıldığı mahkemeye girdim. Beraberimde getirdiğim Mustafa Uçar'ı tercüman olarak kabul etmeyerek, ABD'lilerin tercümanının mahkemede bulunmasını istediler. Buradaki 2 bayan hakim, 'Kardeşinizi yanlışlıkla vurduk. Kendisi hayatını kaybetti. Cesedini de yaktık. Bu yüzden sizden özür dileriz. Yakınlarına yardım yapmak istiyoruz' diyerek, maddi olarak 7 bin 500 dolar yardım etmeyi teklif etti. ABD'li hakimler, hazırladıkları evraka imza atmamı istedi. Ben de, 'Sizin sadakanız için buraya gelmedim. Kardeşimin öldüğüne dair bir belge veya kanıt istiyorum' dedim. ABD'li 2 bayan hakim de, 'Bu evrakları imzalamak zorundasın' diyerek, beni tehdit etti. Ben de imzalamadan mahkemeden çıktım. Kendilerine de benim can güvenliğimi sağlamaları konusunda bir evrak imzalattırdım" dedi.

Kardeşinin hakkını aramak için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağını belirten İlan, "Ben ABD'nin sadakasına muhtaç değilim. Ben kardeşimi arıyorum. Ölü mü, sağ mı bilmiyoruz. Aylardır ondan haber alamıyoruz. ABD'li yetkililer, sürekli çelişkili ifadeler veriyor" şeklinde konuştu.

Üç çocuk babası Şeyhmus İlan'ın eşinin perişan durumda olduğunu anlatan Murat İlan, resmi makamlara defalarca başvurmalarına rağmen elle tutulur herhangi bir bilgiye ulaşamadıklarını sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2005 Salı 15:41:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?