3
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Babaya sigara cezası

Kızıltepe'de ilköğretim öğrencisi 2 kardeş, her fırsatta evde sigara içmemesi konusunda uyardıkları babalarını, uyguladıkları yaptırım sonucu evde sigara içmekten vazgeçirdi.

Tepebaşı Mahallesi Hastane Caddesi'nde ikametlerinde, babaları babaları Nuri Çakar'ın sigara içmemesi için çabalayan 12 yaşındaki Zafer Ferhat ve 7 yaşındaki Ömer Berat Çakar adlı kardeşler, sonunda babalarına içtiği her sigara için 5 YTL para cezası getirerek evde sigara içme yasağını uygulattı. Bir kamu kurumunda şef olarak görev yapan babalarına uyguladıkları sigara müeyyidesiyle, eğitimlerini sürdürdükleri 23 Nisan İlköğretim Okulu'nda son günlerin en çok konuşulan konusu olan Zafer Fehat ile Ömer Berat adlı kardeşler, babalarına evde uyguladıkları yaptırımın bütün çocuklar tarafından örnek alınmasını istedi.

Öğrenci arkadaşlarına sigaranın zararlarından söz eden kardeşler, öğretmenlerinin sigaranın zararlarından söz etmesi, televizyonlarda sigaranın zararlarının anlatılması ve resmi kurumlarda bulunan, "Kapalı alanlarda sigara içilmez, içenler ise parayla cezalandırılır" yazılı tabelalardan esinlendiklerini ifade ederek, "Babamızı önce, 'bir daha evde sigara içmemesi' konusunda uyardık.

Sigara içtiği takdirde, içeceği her sigara için kumbaramıza harçlık olarak 5 YTL para cezası ödemek zorunda kalacağını söyledik. Önce ciddiye almadı, ancak sonradan annemizin de bu konuda bizleri desteklemesiyle kumbaramıza para girmeye başladı. Ceza uygulama konusundaki hassasiyetimizi gören babamız, akşam evde içtiği sigara sayısını azalttı. Şimdilerde ise evde hiç sigara içmemeye başladı. Amacımız, bu çabayı ev dışında da uygulayarak babamıza tamamen sigarayı bıraktırmaktır" dedi.

Kardeşlerin başarılı uygulamasını okulda örnek gösteren Okulu Müdürü Nasır Aydın, "Zafer Ferhat ile Ömer Berat adlı kardeşler, çok başarılı öğrenciler. Okulumuzun her türlü sosyal etkinliğinde yer alan, aynı zamanda derslerinde de başarılı olan bu öğrencilerimizin, evde babalarına uyguladıkları sigara içirmeme cezasını çok ilginç ve başarılı bir çalışma olarak görüyoruz.

Kardeşlerin bu yaptırımını okulumuzdaki diğer öğrencilerimize de örnek gösteriyoruz. Öğrencilerimizin bu gayretlerine, idare olarak bizler de kayıtsız kalmayarak öğretmenler odasında sigara içme yasağı getirdik. Sigara içen öğretmenlerimize ise yeni bir düzenleme yaparak ayrı bir sigara içme odası açtırdık" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 3 Mart 2006 Cuma 15:59:42
Güncelleme :3 Mart 2006 Cuma 16:07:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?