4
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Gizli açlık tehlikesi

Mardin Valisi Temel Koçaklar, Dünya Gıda Günü münasebetiyle yayınladığı açıklamasında, dünyadaki gıda üretiminin herkesi beslemeye yetecek miktarda olduğunu söyledi.

Her yıl 16 Ekim'de Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü'nce (FAO) kutlanan Dünya Gıda Günü'nün anlamının "Açlığa Karşı Uluslararası Dayanışma" ve "Besin ve Gıda Maddelerini Daha İyi Değerlendirme ve Kullanma Bilincini Yerleştirme" olduğunu belirten Vali Temel Koçaklar, "Bugün dünya üzerinde yaşayan 6 milyar insanın 826 milyonu açlık, 1.3 milyarı yoksullukla karşı karşıya. Açlık sınırı altında yaşayanların 790 milyondan fazlası gelişmekte olan ülkelerde, 36 milyonu da gelişmiş ülkelerde yaşamaktadır. Gizli açlık ise dünyanın birçok bölgesinde büyük bir tehlike oluşturmaktadır. Gizli açlıkla yüz yüze gelen insanların büyük çoğunluğunu kadınlar ve çocuklar oluşturmaktadır. Dünya üzerindeki 1.2 milyon insan güvenli içme suyundan yoksundur" dedi.

Vali Koçaklar, açıklamasına şöyle devam etti: "Dünyadaki gıda üretimi aslında herkesi beslemeye yetecek miktarda. Açlık ve beslenme yetersizliği, gıda üretimindeki yetersizlikten ziyade, gıdanın dağılımındaki dengesizlikten kaynaklanıyor. Bu dengesizlikler, alınacak tedbirlerle en aza indirilmesi ve tüm dünya insanlarının gıda güvencesine kavuşturulması gerekmektedir. Açlığın olmadığı geleceğimize giden yol, vatandaşlarımızda besin ve gıda maddelerini daha iyi değerlendirme ve kullanma bilincinin yerleştirilmesinden geçmektedir. İnsanların açlığın ve yoksulluğun üstesinden gelebilmeleri için politika ortamının oluşturulması, finansman oluşturulması ve programların uygulanması amacıyla ülkelerin daha fazla çalışması gerekmektedir."

Vali Koçaklar ayrıca, yeryüzünde besin maddeleri üretiminde kendi kendine yetebilen ender ülkeler arasından bulunan Türkiye'de yaşamanın kendileri için bir şans olduğunu da ifade etti.

.
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2005 Pazar 15:43:00
Güncelleme :21 Ekim 2005 Cuma 23:04:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?